Index Vakbarát Hírportál

Trükkel vágná ki magát a venezuelai elnök, az ellenzék nem veszi be

2017. május 2., kedd 06:29

Alkotmányozó nemzetgyűlést ír ki Nicolás Maduro venezuelai elnök, hogy így oldja meg a polgárháború szélére sodródott ország bajait. Az április eleje óta tartó ellenzéki tüntetéseken előrehozott választásásokat követelnek, az összetűzésekben 29 ember meghalt, több száz megsebesült. Az előállítottak száma 1600.

Az elnök a május elsejei felvonuláson jelentette be elhatározását. Kijelentette, hogy nem párt- és nem elitgyűlést akar. Az 500 fős alkotmányozó nemzetgyűlés tagjainak felét közvetlen szavazással fogja megválasztani a nép, és politikai pártok nem jutnak szerephez benne.

Ezzel, ha lehet, csak olajat öntött a tűzre. Az ellenzék szerint az akció nem szól másról, csak Maduro hatalmának megtartásáról, az ellenzéki többségű parlament háttérbe szorításáról.

Az ellenzéki vezetők az elnököt diktátornak nevezik, és az alkotmányozó nemzetgyűlésről szóló bejelentés után ismét az utcára hívják az embereket.

Venezuela hiába ül a világ egyik legnagyobb kőolajkészletén, más exportcikke nincs, az olaj árának zuhanása miatt gazdasága összeomlott, áruhiány van, az infláció elszabadult. (Az MTI nyomán)

Rovatok