Index Vakbarát Hírportál

Emberi jogi biztos: Az Országgyűlés ne engedje át a civil törvényt

2017. május 3., szerda 17:12

Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa szerdán arra szólította fel a magyar Országgyűlés tagjait, hogy utasítsák el a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvénytervezetet, írta az MTI.

Muiznieks Kövér László házelnöknek írt levelében azt hangsúlyozta, a törvényjavaslat az emberi jogok területén működő szervezeteket megbélyegzi, és korlátozza a működésüket. 

A törvénytervezet széles körűen korlátozza az egyesülési szabadságot, ez egy demokratikus társadalomban nem szükséges, és ütközik a nemzetközi emberi jogi normákkal.

Muiznieks szerint a törvényjavaslat további adminisztratív terheket ró az NGO-kra, látszólag értelmetlenül. A törvényjavaslat kritériumai egyelőre nem világosak, ráadásul más, például sport- vagy vallási tevékenységet folytató civil szervezetekre nem vonatkozna majd.

Miunieks felszólította Magyarországot, hogy ezekben a témákban tartsa magát az európai és nemzetközi emberi jogi normákhoz. Kijelentette: az különösen aggasztó, hogy pénzbírság jár majd a törvény be nem tartásáért, és akár fel is oszlathatják a szervezeteket. A feloszlatás és a bírósági nyilvántartásból való törlés sértheti az Emberi Jogok Európai Egyezményének egyesülési jogokra vonatkozó fejezetét.

A biztos sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy  elmaradtak a nyilvános konzultációk és viták, miközben a kormánykoalíció egyes tagjai finanszírozásuk háttere miatt  nyilvánosan "külföldi ügynökök" címkével bélyegezték meg a civil szervezeteket.

Rovatok