Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon vesztette el hegedűjét a menekült fiú

2017. május 5., péntek 22:47 | aznap frissítve

A 21 éves Rami a szíriai háború elől menekült, mikor elhagyta otthonát. 8 országon keresztül utazott, néhol gyalog, néhol hajón, így ért Németországba, ahol azóta is él. Hegedűjét útközben a hátán vitte, a tengeren fóliába tekerte, sokszor vele aludt, mert félt, hogy valaki ellopja. Egészen Magyarországig sikerült hoznia a hangszert - ahol viszont ledobták egy vonatról, és mikor a rendőrök kergették, a hegedű elveszett. Rami most jótékonysági célú lemezt ad ki.

Rami egy BBC által közölt videóban mesélte el történetét, ahogy a háború elől menekülve Szíriából Libanonba, majd Törökországba, Isztambulba utazott. Onnan hajóval próbált tovább menni Görögország felé, de csak a harmadik hajóra fért fel. A motorcsónak viszont a tengeren lerobbant, a menekülteket a görög parti őrség mentette ki a tengerből, és Kosz szigetére vitte. Raminál végig ott volt a hegedűje, műanyag fóliába tekerve.

A videó szerint a fiú Koszból Aténba, majd Macedóniába ment, ahol a menekülttáborban újra hegedülni kezdett. Felfigyeltek rá az újságírók, arab népzenét és az Örömódát játszotta. Innen Szerbiába utazott tovább, ahol nyilatkozott a rossz tábori körülményektől, ezért megbüntették, bezárták, napokig nem kapott enni és inni. 

Belgrádból Budapest felé vonatra szállt, de a vonatról ledobták a rendőrök. Egy barátjával folytatta az utat, a hegedűt is rábízta, de mikor a rendőrség üldözni kezdte őket, a hangszer elveszett. Végül a rendőrök elfogták és bevitték a menekülttáborba, ahol Rami elmondása szerint nagyon rossz körülmények uralkodtak. Éjszaka megszökött a táborból és Ausztria felé vette az irányt.

Innen Münchenbe, végül pedig a német Sasbachwaldenbe ért, itt kapott menekültstátuszt. Egy helyi asszony segítette, ő mutatta be Jochen Lemme hegedűművésznek is, akitől kapott ajándékba egy új hegedűt. Rami innen mostani lakhelyére, Lahrba költözött, ahol 200 családdal együtt egy sportcsarnokban húzta meg magát. Tehetsége miatt a helyi templom felfigyelt rá, és nemsokára egy család fogadta magához, ahol gyakorolhatott.

Rami "Utam" című lemezét olyan díjnyertes producerekkel készíti, mint James Morgan és Juliette Pochin. A fiú korábban Szíriában, Homsz városában tanult hegedülni. Az online kiadású lemezen arab zenét és néhány amerikai slágért, valamint a Csendes éj átdolgozását hallhatják,itt lehet belehallgatni. Rami a bevételből a Vöröskereszt krízisbe került emberekért létrehozott programját támogatja.

Rovatok