Index Vakbarát Hírportál

A Németországban és Ausztriában élő törökök nem szavazhatnak a halálbüntetésről

2017. május 5., péntek 14:41 | aznap frissítve

Ha Törökországban népszavazást tartanak a halálbüntetés végrehajtásáról, akkor Németországban az ott élő törökök nem vehetnek részt a referendumon, jelentette be pénteken Steffen Seibert, a német szövetségi kormány szóvivője.

"Politikailag elképzelhetetlen, hogy támogassunk egy szavazást egy olyan intézkedésről, amely egyértelműen ellentétes alaptörvényünkkel és európai értékeinkkel" – idézi a kormány szóvivőjét az MTI. Steffen Seibert hangsúlyozta:

ha egy másik ország a németországi nagykövetségén és konzulátusain szavazást akar lebonyolítani, ahhoz a német kormány hozzájárulása kell.

A német kormányhoz csatlakozott az osztrák külügyminiszter is. Sebastian Kurz szerint egy külföldi referendum saját országon belüli megrendezését területi szuverenitásra hivatkozva lehet megtagadni, és a halálbüntetés bevezetésének terve jogos alapot ad egy ilyen döntés meghozatalához. 

Törökország egyelőre nem írt ki népszavazást a kérdésben, de Recep Tayyip Erdogan a tavalyi puccskísérlet óta többször egyértelműen jelezte, hogy nem ellenezné a halálbüntetés visszaállítását.

Rovatok