Index Vakbarát Hírportál

Timmermans szerint Orbán provokált

2017. május 5., péntek 20:42

Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke provokációként értelmezte Orbán Viktor miniszterelnök szavait, írja az MTI. A brüsszeli bizottság egyik szóvivője szerint Orbán megjegyzését, amiben Soros Györgyöt amerikai pénzügyi spekulánsnak nevezte, a Die Zeit német hetilap minősítette "egyértelműen antiszemitának". Timmermans erre úgy válaszolt, pontosan így értette a miniszterelnök szavait, és felháborodott, de nem reagált erre a megjegyzésre a vitában.

Szijjártó Péter külügyminiszter korábban lemondásra szólította fel Timmermanst, amiért a német lapnak adott interjúban "antiszemitizmussal vádolta meg Magyarország miniszterelnökét és kormányát". Szijjártó szerint az alelnök megsértette Magyarországot, pedig az ország "a legtöbbet tette Európában az antiszemitizmus ellen".

A brüsszeli szóvivő most hozzátette, Orbánnak "a jövőben tartózkodnia kellene a kétértelmű kifejezések használatától, hogy azokat ne követhessék félreértések".

Szijjártó azt is nehezményezte, hogy Timmermans, a külügyminiszter szerint gyáva módjára nem szólalt fel azonnal Orbán ellen, ezért a miniszterelnök nem tudott neki azonnal válaszolni. Az EB-alelnök ezt azzal indkolta, hogy akart engedni Orbán provokációjának, mert akkor a vita után a sajtót ez a téma dominálta volna, ezt pedig el akarta kerülni.

Rovatok