Index Vakbarát Hírportál

Trump találkozni fog Junckkerrel és Tuskkal

2017. május 5., péntek 13:17

Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság és Donald Tusk, az Európai Tanács elnökével is találkozik Donald Trump amerikai elnök Brüsszelben május végén - írta Twitteren Preben Aamann, Tusk szóvivője pénteken. A szóvivő üzenetében azt írta: az uniós intézmények vezetőivel tervezett találkozás "megerősítve" - írta az MTI. 

A találkozó egyik apró érdekessége, hogy a három résztvevő közül kettőnek is Donald a keresztneve, pedig ez nem számít a gyakori nevek közé a nyugati világban. 

Donald Trump amerikai elnök május 25-én látogat Brüsszelbe, ahol részt vesz a NATO-tagországok vezetőinek csúcstalálkozóján, amelynek keretében várhatóan felavatják az észak-atlanti katonai szövetség új székházát is.

A NATO-tanácskozás jelentősége, hogy a tagországok megerősítik a méltányos költségterhek viselésére vonatkozó vállalásaikat és a terrorizmus elleni harc melletti elkötelezettségüket - közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, az Európai Parlament külügyi bizottsága, valamint biztonsági és védelmi albizottsága előtt tartott beszédében még csütörtökön.

Jeruzsálembe is megy előtte

A brüsszeli látogatása előtt Trump ezerfős kísérettel Izraelbe érkezik, ahol várhatóan beszédet mond a római kori Maszada erőd romjainál - írta szintén az MTI. 

Barack Obama előző amerikai elnökkel szemben Trump Szaúd-Arábiában, és nem Egyiptomban kezdi első, és egyben első közel-keleti elnöki utazását, ahonnan - Obamával szintén ellentétben - továbbutazik Izraelbe is május 22-én.

Az amerikai elnök várhatóan ellátogat Jeruzsálemben a Jad Vasembe, a holokauszt emlékmúzeumába, a Hezl-hegyre, a kiválóságok temetkezési helyére, valamint a Siratófalhoz az óvárosban.

Trump találkozik majd Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és Reuven Rivlin államelnökkel, és ünnepi vacsorán vesz részt a miniszterelnöki rezidencián. Másnap reggel elutazik a Jeruzsálemtől néhány kilométerre lévő Betlehembe, ott fog tárgyalni a Palesztin Nemzeti Hatóság elnökével, Mahmúd Abbásszal, miután Washingtonban a Fehér Házban már fogadta az izraeli és a palesztin vezetőt is.

Rovatok