Index Vakbarát Hírportál

24 éve először esett el amerikai katona Szomáliában

2017. május 5., péntek 19:49

Pénteken egy amerikai katona életét vesztette, két társa pedig megsebesült Szomáliában az al-Shabaab nevű helyi terrorszervezet elleni bevetésben. Ilyen utoljára 24 éve, 1993-ban történt történt.

A katona a szomáliai és az amerikai hadsereg közös műveletében vesztette életét Bariban, a szomáliai fővárostól, Mogadishutól mintegy 60 kilométerre nyugatra. A Reuters információ szerint az akció során az al-Shabaab egyik parancsnokát próbálták elfogni.

Szomáliában azért állomásoznak amerikai csapatok, hogy a helyi erőket támogassák az al-Shabaab ellen. A terrorszervezet ugyanis az al-Kaida szövetségese, és félő, hogy terrortámadásokat akarnak elkövetni az Egyesült Államok területén is.

A Szomália középső és déli részén jelentős területeket ellenőrzése alatt tartó al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormány hatalmát, és Szomáliát a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állammá alakítsa át.

Utoljára az 1993 októberi incidens során halt meg amerikai katona Szomáliában. Az Egyesült Államok a kilencvenes évek elején az ENSZ-erőkkel avatkozott be a szomáliai harcokba, és 1993 októberében, egy helikopter lelövésekor 18 katonáját veszítette el. Akkor számos katona holttestét a nyílt utcákon húzták végig a helyi harcosok.

Egy szomáliai hírszerzési tisztségviselő tájékoztatása szerint az amerikai csapatok csütörtökön legalább hat emberrel végeztek az al-Shabaab Andalus nevű rádióállomásának egyik épülete elleni rajtaütés során Mogadishu külterületén.

Rovatok