Index Vakbarát Hírportál

Merkelék nyertek Schleswig-Holsteinben

2017. május 7., vasárnap 19:02

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapta a legtöbb szavazatot a németországi Schleswig-Holstein tartományban vasárnap tartott helyi törvényhozási választáson a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredménye szerin - írja az MTI.

Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján a CDU a szavazatok 33-34 százalékát szerezte meg. A Martin Schulz vezette szociáldemokrata párt (SPD) messze lemaradva, a szavazatok 26-27 százalékával a második helyen végzett.

A Zöldek a szavazatok 12,5-13,5 százalékát szerezték meg az exit pollok szerint. A liberális FDP 10,5-11,5 százalékot szerzett. A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) a szavazatok 5,5 százalékával jutott be a kieli Landtagba. A helyi dán és fríz kisebbséget képviselő SSW-re 3-3,5 százalék szavazott.

Martin Schulz pártelnök-kancellárjelölt elismerte a szociáldemokraták vereségét. Az Európai Parlament volt elnöke a párt berlini székházában tett nyilatkozatában csalódásnak nevezte, hogy az SPD az első részeredmények alapján nagyarányú, 6-7 százalékpontos különbséggel végzett az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) mögött.

Az SPD-nek nem sikerült világossá tennie, hogy a Zöldekkel és a helyi dán és fríz kisebbséget képviselő SSW-vel koalícióban mennyire sikeresen vezette a tartományt az utóbbi öt évben. A CDU viszont Daniel Günther listavezetővel az élen "nagyot hajrázott" - tette hozzá Martin Schulz, utalva arra, hogy a közvélemény-kutatásokban egészen az utóbbi hetekig az SPD vezetett.

A részeredmények szerint a CDU a szavazatok 33,9 százalékával végzett az első helyen, az SPD pedig a szavazatok 26,3 százalékát szerezte meg.

Rovatok