Index Vakbarát Hírportál

Jogszerű menedékkérőket fogva tartani a reptéri tranzitzónában

2017. május 8., hétfő 23:38

Nem számít a személyi szabadság jogellenes megvonásának a menedékkérők elzárása a repülőtéri tranzitzónákban a német szövetségi legfelsőbb bíróság egy hétfőn ismertetett határozata szerint. A konkrét ügy, amiben döntöttek, egy elefántcsontparti menedékkérőé volt, aki még 2016 áprilisában érkezett repülővel Németországba. Miután leszállt Frankfurtban, jelezte, hogy menedékjogért folyamodik, ekkor kezdődött el a repülőtéri eljárás, vagyis hogy nem hagyhatja el a tranzitzónát, amíg a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) döntést nem hoz az ügyében, vagy elrendeli, hogy helyezzék el máshol,írja az MTI.

A kérelmezőt 14 nap után kiengedték a tranzitzónából, és a BAMF egyik központi befogadóállomásán helyezték el, mert a hivatal arra a megállapításra jutott, hogy a kérelem elbírálása elhúzódik. Az elefántcsontparti férfi ezután fordult bírósághoz, mert szerinte jogsértő módon korlátozták személyi szabadságát azzal, hogy két hétig hivatalos bírói indoklás és a bírósági felülvizsgálat lehetősége nélkül elzárva tartották. Keresetét a frankfurti tartományi bíróság elutasította, ez a döntést hagyta helyben most a legfelsőbb bíróság.

Az indoklás szerint szerint az elzárás nem volt jogellenes és nem volt aránytalanul súlyos intézkedés, azt a célt szolgálta, hogy a hatóságok ellenőrizhessék életkori adatait, és megvizsgálják, nehogy eredeti, de hamis adatokkal kitöltött útlevelet használjon.

A legfelsőbb bíróság szerint a hatóságok 30 napig, bírói hozzájárulás nélkül feltartóztathatják a menedékkérőket a repülőtéri tranzitzónákban, a 30 nap leteltével viszont bírói döntés szükséges az intézkedéshez

Rovatok