Index Vakbarát Hírportál

A német pártok készüljenek fel az orosz hekkertámadásokra

2017. május 9., kedd 19:37

Valószínűleg orosz hekkerek meghekkelték Emmanuel Macron kampánycsapatát és kiszivárogtatták annak belső elektronikus levelezését a francia elnökválasztás előtt két nappal. A német kormány ezért arra figyelmeztette a politikai pártokat, hogy erősítsék meg az kibertámadások elleni védelmüket az őszi választások előtt, írja az MTI.

Az üzenetek kiszivárogtatása végül nem befolyásolta a francia elnökválasztás végeredményét, viszont az eset Németországban ismét aggodalmat váltott ki. Arne Schoenbohm, a német szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) elnöke kedden azt mondta, hogy konkrét ajánlásokkal igyekeznek segíteni a német pártokat, hogy javítani tudjanak a biztonsági rendszerünkön. 

Megint az oroszok

Az internetes hírszerzéssel foglalkozó Flashpoint nevű amerikai cég nemrég közölte, hogy az első vizsgálatok szerint a Macron kampánystábja elleni támadás hátterében az APT 28 elnevezésű - Fancy Bear néven is ismert - orosz hackercsoport állhat, bár konkrét bizonyítékot nem tudtak felmutatni.

Velük ellentétben az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség  (NSA), akik már korábban észleltek egy a Fancy Bear által létrehozott adathalász domaint, olyan metaadatokat találtak, amik arra utaltak, hogy orosz nyelvű konfigurációval rendelkező számítógépen programozták őket. Az egyik programozó ráadásul egy Roska Georgij Petrovics nevű orosz informatikus volt. 

A Fancy Bear vette célba a német parlamentet 2015-ben, illetve Hillary Clintont is a tavalyi amerikai elnökválasztási kampány idején. Egyes szakértők szerint az APT 28 az orosz katonai hírszerzéshez (GRU) köthető, Moszkva azonban tagadja, hogy bármiféle kibertámadáshoz köze lenne.

Rovatok