Index Vakbarát Hírportál

Trump fogadta az orosz külügyminisztert

2017. május 10., szerda 18:00

Donald Trump amerikai elnök szerdán a Fehér Házban fogadta Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, írja az MTI. A csaknem egyórás találkozón az első értesülések szerint Trump és Lavrov elsősorban Szíriáról tárgyalt.

A találkozó után az amerikai elnök a többi között megdöbbenését fejezte ki a szíriai helyzet miatt. Trump hangsúlyozta, hogy - mint fogalmazott - véget kell vetni a rettenetes várontásnak. "Mindenki ezen dolgozik" - tette hozzá. Trump és Lavrov találkozóján részt vett a 93 esztendős Henry Kissinger, Richard Nixon elnök volt külügyminisztere is. Lavrov ezt megelőzően amerikai kollégájával, Rex Tillersonnal tárgyalt.

Lavrov vicces kedvében volt Washingtonban: amikor újságírók a most kirúgott FBI-igazgatóról kérdezték, a következőképpen reagált:

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a Donald Trump elnökkel és Rex Tillerson külügyminiszterrel folytatott tárgyalásain nem került szóba az Oroszország elleni szankciók feloldása.

Az orosz diplomácia vezetője a washingtoni orosz nagykövetségen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy hogy sem a Donald Trump elnökkel, sem pedig előtte Rex Tillerson külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseken nem került szóba az Oroszország elleni szankciók feloldása. Lavrov úgy értékelte, hogy az amerikai elnök az Oroszországgal fenntartott viszonyában a "gyakorlatias" és "kölcsönösen előnyös" kapcsolatokat részesíti előnyben.

Az amerikai politikába történt állítólagos orosz beavatkozásról szóló történeteket Lavrov "fikciónak" nevezte. Szíriáról szólva elmondta: Moszkva és Washington egyetért abban, hogy a konfliktus lezárása érdekében együtt kell működniük.

Rovatok