Index Vakbarát Hírportál

Katonai bíróság dönt a civilekről Venezuelában

2017. május 11., csütörtök 09:12

Katonai bíróság dönt a kormányellenes tüntetéseken letartóztatott civilekről Venezuelában, írja az MTI. Luisa Ortega venezuelai főügyész szerint az intézkedés alkotmányellenes , a civilekről a polgári bíróságnak kell döntenie. Közben már 38-ra nőt az április eleje óta tartó tüntetéssorozat halálos áldozatainak a száma.

Ortega az egyetlen a végrehajtó hatalom tisztségviselői közül, aki rendszeresen nem ért egyet Nicolás Maduro államfővel. Akkor is felszólalt, amikor az elnökhöz közel álló legfelsőbb bíróság március végén elvette a parlament hatalmi jogköreit, ami a későbbi tüntetés- és erőszakhullámhoz vezetett.

Luis Almagro, az Amerikai Államok Szervezetének főtitkára szerint a civilek katonai bíróság elé állítása a diktatúrák gyakorlata, de az USA, az ENSZ és az Európai Unió is elítéli az intézkedést. A szerdai tüntetésen ráadásul a kormánypárti erők lelőttek egy 27 éves egyetemistát, illetve egy meridai motortaxi 32 éves vezetője belehalt a sérüléseibe, így már 38 halálos áldozata van a zavargásoknak.

Rovatok