Index Vakbarát Hírportál

Merkel pártja tovább erősödött, Schulzék gyengültek

2017. május 11., csütörtök 23:00

Tovább csökkent a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) támogatottsága, derült ki az ARD országos közszolgálati televízió csütörtökön nyilvánosságra hozott felméréséből. Az adatokat három nappal az észak-rajna-vesztfáliai tartományi választások előtt tették közzé.

Az SPD, élén Martin Schulz kancellárjelölttel, az április közepén végzett felméréshez képest négy százalékpontot vesztett népszerűségéből és 27 százalékon áll.

Az Angela Merkel kancellár vezette, a szociáldemokratákkal nagykoalíciót alkotó Kereszténydemokrata Unió (CDU) népszerűsége három százalékpontot erősödve 37 százalékra emelkedett a múlt hónapban mérthez képest.

Az ellenzéki Zöldek támogatottsága az Infratest dimap kutatóintézet szerint 8 százalékkal változatlan az előző hónaphoz képest, hasonló a helyzet az SPD-től balra álló, ugyancsak ellenzéki Baloldal (Die Linke) esetében, amely megőrizte 7 százalékos népszerűségét a választók körében.

A liberális FDP két százalékpontot erősödve 8 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága viszont 1 százalékpontot esett, 10 százalékos, írja az MTI.

Észak-Rajna-Vesztfáliában vasárnap tartanak tartományi választást, amely az utolsó erőpróba a szeptember 24-i Bundestag-választás előtt. Szakértők szerint a választás fontos erőpróba, és a jól szereplő pártoknak további lendületet adhat, a rosszul szereplőket pedig visszafoghatja.

Rovatok