Index Vakbarát Hírportál

Előrehozott választást szeretne az osztrák külügyminiszter

2017. május 12., péntek 13:25

Az előrehozott választás a helyes út Ausztriában

- jelentette ki Sebastian Kurz külügyminiszter az MTI híradása szerint.

A miniszter arra reagált, hogy a héten lemondott Reinhold Mitterlehner alkancellár - a kormánykoalícióban is jelen lévő ÖVP elnöke -, Christian Kern szociáldemokrata kancellár pedig ezt követően reformpartnerséget ajánlott Kurznak, akit sokan a pártelnöki poszt várományosának tartanak. Kurz most bejelentette, hogy az új vezető személyéről vasárnap dönt majd a párt vezetése.

Kurz szerint többen kiállnak a sokadik újrakezdés mellett, mondván, hogy ezúttal minden másképpen lesz. "Azonban nem sokkal később ugyanott lennénk, ahol voltunk: a kompromisszumoknál és a folyamatos választási küzdelemnél".

Arra is utalt, hogy a legutóbbi parlamenti választáson, 2013-ban a választók Werner Faymann korábbi kancellára és Michael Spindelegger korábbi alkancellárra voksoltak, az ő lemondásuk óta azonban csak politikai döntések születtek.

Az ÖVP-ről azt mondta: "Nem folytatódhat az, ami eddig volt", a párt jövőbeli vezetőjének személyi és tartalmi döntéseket kell majd hoznia. A pártnak a legjobb emberekre van szüksége, függetlenül attól, hogy párttagok-e vagy melyik tartományból valók.

A néppárti tartományi vezetők csütörtökön amellett foglaltak állást, hogy Sebastian Kurzot, Ausztria jelenleg legnépszerűbb politikusát szeretnék pártvezetőnek. Günther Platter tiroli tartományi vezető arról beszélt, hogy a jövőben Kurznak központi szerepet kell betöltenie a pártban, azonban ennek részleteiről a vasárnapi pártülésen születik döntés.

Hans-Jörg Schelling pénzügyminiszter, néppárti politikus egy pénteki lapinterjúban azt mondta, hogy a kancellár reformpartnerségre vonatkozó javaslata nem hihető, Kern tisztességtelenül viselkedik, folyamatos választási kampányt folytat. A média utóbbi napokban folytatott találgatásaiban Schelling neve is felmerült mint lehetséges alkancellárjelölt.

Rovatok