Index Vakbarát Hírportál

Saját spermáját használhatta több tucat megtermékenyítéshez egy holland meddőségi klinika vezetője

2017. május 12., péntek 19:58

Egy holland meddőségi klinika időközben meghalt korábbi vezetőjét több egykori páciense azzal vádolja, hogy a kiválasztott donorok helyett titokban a saját spermájával termékenyítette meg őket – írja a Telegraph.

Összesen 23 nő fordult bírósághoz, állításuk szerint a Rotterdam melletti Bijdorp klinikájának múlt hónapban, 89 évesen meghalt korábbi vezetője, Jan Karbaat megvezette őket, ezért DNS-vizsgálatot követelnek, hogy kiderüljön, ki valójában a gyerekeik apja.

Karbaat a nyolcvanas-kilencvenes években az ország egyik legnagyobb spermabankját működtette, és saját magát a megtermékenyítés úttörőjeként aposztrofálta. Tavaly merült fel először, hogy a férfi állítólag maga szolgáltatta a spermát a megtermékenyítések jó részéhez. A klinika egyébként 2009-ben szabálytalan működés miatt bezárt.

Az anyák egyrészt azt állítják, még életében maga az orvos utalt arra, hogy többet tett az ügyük érdekében, mint amit a munkaköri leírása megkövetelt volna; másrészt elkezdtek olyan fizikai hasonlóságokat felfedezni a gyerekük és az orvos között, amikben viszont különböztek azoktól a férfiaktól, akik papíron a donorok voltak.

Milan Kundera már megírta a sztorit

Jan Karbaat pontosan azt tette, amit Dr. Skreta a Franciaországba emigrált cseh író, Milan Kundera könyvében. Az 1973-ben megírt Búcsúkeringőben a klinika nőgyógyásza saját spermájával termékenyítette meg a meddő nőket, sejtvén, hogy sok esetben nem a nők az okai a párok gyermektelenségének.

Igaz, Dr. Skreta ellen nem indult per, csak fura volt, milyen sok az elállófülű, szemüveges fiúcska a családokban. 

Karbaat állítólag hatvan körüli gyerek esetében vallotta meg a csalást, és néhány anya szerint ezt emailekkel is tudják bizonyítani. A helyzetet bonyolítja, hogy a férfi a végrendeletében kikötötte, hogy halála után nem végezhetnek rajta DNS-vizsgálatot.

A felpereseket képviselő ügyvéd szerint az érintett nők úgy érzik magukat, mint akit megerőszakoltak. A bíróságon azzal érvelnek a sértettek, hogy a gyerekeiknek joguk van tudni, ki az apjuk, az orvos családjának ügyvédje szerint viszont semmilyen bizonyítékuk nincs, így a család nem akar belemenni a vizsgálatba. Az egyik anya szerint Karbaat korábban azt mondta neki, büszke arra, amit tett, és azért tette, mert úgy gondolta, hogy egészséges és intelligens, miért ne osztaná meg a világgal ezeket a remek géneket. 

Rovatok