Index Vakbarát Hírportál

Trumpnak titkos hangfelvételei lehetnek a kirúgott FBI-igazgatóról

2017. május 12., péntek 16:54 | aznap frissítve

Donald Trump arra utalt pénteken, hogy titkos hangfelvételei vannak a kedden leváltott FBI-igazgatóval, James Comeyval folytatott magánbeszélgetéseiről.

James Comey better hope that there are no "tapes" of our conversations before he starts leaking to the press!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2017. május 12.

Az elnök Twitterre írta ki, hogy Comey jobban teszi, ha reménykedik, hogy nincsenek felvételek a beszélgetéseikről, ha a nyilvánossághoz fordul és esetleg elkezd Trump számára kínos dolgokat szivárogtatni a médiában.

Ez egy egyértelmű fenyegetés az amerikai elnöktől.

Az viszont már nem ilyen egyértelmű, hogy Trump részéről ez egy óriási blöff, vagy tényleg felvette a Comeyval folytatott magánbeszélgetéseit.

A Washington Post azt írja, hogy Trump fenyegetése valószínűleg egy, a New York Timesban megjelent cikkre adott reakció. A lap szerint volt egy informális vacsora Trump és Comey között, hét nappal azután, hogy Trump hivatalba lépett. Ezen a vacsorán az elnök arra kérte a nyomozó iroda vezetőjét, hogy fogadjon hűséget neki, de Comey erre nem volt hajlandó, meg akarta őrizni a függetlenségét.

Az FBI Comey vezetése alatt indított nyomozást az elnökválasztást érintő orosz beavatkozások és Donald Trump kampánycsapatának esetleges orosz kapcsolatainak ügyében. Ehhez a vizsgálathoz a múlt héten kért plusz forrásokat az FBI igazgatója.

Trump egy későbbi posztban James Clappert, az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DIA) volt vezetőjét idézve méltatlankodott: "Mikor lesz már vége ennek, ha maga James Clapper és mindenki más is, aki tisztában van a boszorkányüldözéssel, azt mondja, nincs összejátszás", írja az MTI. Az elnök ezzel Clapper szenátusi meghallgatására utalt, melynek során a volt hírszerzési csúcsfőnök azt mondta: nincs tudomása arról, hogy lenne bármiféle bizonyíték is Trump elnökválasztási kampánycsapata és Oroszország összejátszására.

Comey és Trump kapcsolatáról az FBI-vezér menesztése után ebben a cikkben írtunk részletesen.

Rovatok