Index Vakbarát Hírportál

El kell tüntetni az újságírókat, vagy elég csak megtizedelni őket?

2017. május 14., vasárnap 18:40

Többen bírálták Milos Zeman cseh államfőt, aki egy pekingi sajtótájékoztató előtt megjegyezte, hogy 

túl sok itt az újságíró, el kellene tüntetni őket.

Az MTI szerint az Új Selyemút-csúcstalálkozón hangzott el a mondat, amit Zeman Vlagyimir Putyinnak szánt. Az orosz elnök erre úgy reagált, hogy „nem szükséges eltüntetni őket, a számukat lehetne csökkenteni”.

Lubomir Zaoralek cseh külügyminiszter azt mondta: „rettenetesen rossz vicc volt. Nagyon diplomatikusan fogalmazva, helytelen volt az államfőnek ilyet mondania”.

Martin Kupka, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnökhelyettese egyáltalán nem helyénvaló tréfának nevezte az államfő megjegyzését, amelynek hatását Kupka szerint felerősíti az a körülmény, hogy mindez egy Putyinnal folytatott beszélgetés közben hangzott el. „Kiráz a hideg tőle” – fogalmazott Kupka.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet legutóbbi éves jelentése szerint a sajtószabadság szempontjából

Oroszország a 180 országot felsoroló lista vége felé, a 148. helyen szerepel, Csehországot a 23. helyre sorolták
.

Oroszországban rendszeresen fordulnak elő újságírók elleni támadások. Áprilisban belehalt sérüléseibe Nyikolaj Andruscsenko, a Novij Petyerburg (Új Pétervár) című ellenzéki lap egyik alapítója, akit még március 9-én vertek félholtra ismeretlenek Szentpéterváron. Kollégái szerint a 73 éves újságíró halálának valószínűleg a Kreml politikáját kritizáló cikkekhez lehet köze.

Rovatok