Index Vakbarát Hírportál

Észak-Rajna-Vesztfália: történelmi vereséget szenvedtek a szocdemek

2017. május 14., vasárnap 18:10 | aznap frissítve

Németország legnépesebb, és gazdaságilag legerősebb tartományában, Észak-Rajna-Vesztfáliában is komoly vereséget szenvedtek a választásokon a kormányzó szociáldemokraták az exit-pollok eredménye szerint. Ezek a reprezentatív felmérések a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapulnak, és általában nagy biztonsággal jelzik a választás eredményét.

A tartományt hagyományosan kormányzó SPD közel 8 százalékkal rosszabb eredmény ért el, mint 2012-ben.

Most 30 százalékot szerezhettek, ami történetük legrosszabb eredménye Észak-Rajna-Vesztfáliában.

A párt súlyos választási veresége miatt rögtön le is mondott minden tisztségéről Hannelore Kraft, a tartomány eddigi miniszterelnöke, a Német Szociáldemokrata Párt alelnöke.  

Koalíciós partnerük, a Zöldek is jelentősen meggyengültek: most 6 százalékot érhettek el, ami kb. 5 százalékos gyengülést jelent az öt évvel ezelőtti támogatottsághoz képest. 

A kereszténydemokrata CDU és a velük szövetséges liberális FDP jelentősen megerősödött. Angela Merkel CDU-ja visszadolgozta magát öt évvel ezelőtti történelmi vereségéből (26 százalék). Most a szavazatok 34 százalékát jelzik nekik előre az exit-pollok. A liberális FDP 2013-ban az országos parlamentből is kiesett a Bundestag-választásokon, a tartományban viszont komoly erőt képvisel: 12 százalékra számíthat. 

Thomas Oppermann, az SPD Bundestag-frakciójának vezetője szerint a vereség ugyan fáj, de nem szabad eltúlozni a jelentőségét, mert a kampány nem országos, hanem helyi ügyekről szólt.    A CDU szerint viszont a győzelem jelentősége túlmutat Észak-Rajna-Vesztfália határain. A kereszténydemokraták kulcsfontosságú győzelmet arattak, elfoglalták "az SPD szívkamráját", mondta Peter Tauber, a CDU főtitkára.

Csak az biztos, hogy az SPD megbukott

Merkel, az Elpusztíthatatlan

Angela Merkel német kancellárt már eltemették ellenfelei, sőt saját pártja lázadói is, közben a kancellár él és virul. Miközben a szociáldemokraták három tartományi választást sorban elveszítettek, a CDU és Merkel népszerűségi mutatói jók. A Spiegel szerint így nem várható nagy meglepetés az őszi Bundestag-választásokon: Merkel nyerni fog, újra ő lesz a kancellár. Ott lesznek neki koalíciós partnernek újra a szociáldemokraták vagy a most éppen nagy hajrában lévő liberálisok (FDP).

Mi Merkel, az "elpusztíthatatlan" titka? A Spiegel szerint a válasz nagyon egyszerű: Merkel állhatatossága. A mostani tartományi választások előtt is többen figyelmeztették a romló közvélemény-kutatási adatokra, sőt néhányan be is pánikoltak, Merkelt azonban nem ilyen fából faragták. A kancellár nem hagyja befolyásolni magát a közvélemény-kutatásoktól, nem a támogatottsági adatok javításáért politizál, hanem megy előre. Az ő felfogása szerint a legjobb választási kampány a jó kormányzás. A Spiegel szerint egy válságban lévő világ válságmenedzsereként higgadtság, pragmatizmus és állandó jelenlét jellemzi.

A posztkommunista Baloldal várhatóan nem tud visszatérni a Landtagba, mivel nem éri el az 5 százalékos küszöböt. A bevándorlásellenes és populista Alternatíva Németországnak (AfD) viszont könnyedén megugrotta a lécet az előrejelzések szerinti 7,6 százalékos eredményével. Az országosan 8-10 százalékosra mért párt ezzel már a 13. tartományi parlamentbe jutott be Németországban. Ahogy várható volt, a Kalózpárt itt is kiesett a tartományi parlamentből.

Annyi biztos, hogy az eddigi SPD-Zöldek koalíció megbukott. Az egyelőre kérdéses, hogy a CDU-FDP koalíció szerez-e elég mandátumot a kormányzáshoz. Ez elsősorban attól függ, bejut-e a tartományi parlamentbe a Baloldal. Ha igen, akkor nem lesz többsége a kereszténydemokratáknak és a liberálisoknak.

Ebben az esetben jöhet szóba egy kereszténydemokrata-szociáldemokrata nagykoalíció. Németországban a két nagy párt országos szinten is így kormányoz. Jelentős változás lenne azonban, hogy a tartományi kormányfőt a CDU adná Armin Laschet személyében, az SPD csak kisebb koalíciós társként maradhatna kormányon.  

A vasárnap esti részeredmények alapján a Baloldal nem éri el az 5 százalékos küszöböt. Ez alapján a mandátumok a következőképpen oszlanának el. Az ARD számításai szerint:  

a CDU-FDP összesen 91 mandátumával éppen hogy elérné a többséget a 181 fős tartományi parlamentben.

Mini Bundestag választás volt

A szeptember 24-i országos parlamenti választások előtt ez volt az utolsó tartományi választás Németországban.  Mint megírtuk: a 17 millió lakosú tartományban  rendezett választásokat szokás afféle mini országos választásként is felfogni. Reggel nyolctól este hatig 13 millió választó szavazhatott a tartományi parlament (Landtag) legalább 181 mandátumáról (a mandátumok száma a beszámított töredékszavazatok alapján magasabb is lehet).  

Az Európai Parlament elnöki tisztéről távozó Martin Schulz márciusban vette át a gyengélkedő szociáldemokrata párt vezetését. Fellépésének köszönhetően a párt nagy hajrába kezdett. Rövid idő alatt közel 10 százalékkal erősödtek meg, egy időre Merkel kereszténydemokratáit is leelőzték országosan. Előnyüket azonban nem tudták tartani,  Merkel és a CDU ismét visszavette a vezetést.  

A mostani rossz eredmény nehéz helyzetbe hozza Schulzot. Idén nem szerepeltek jól sem a Saar-vidéken, sem Schleswig-Holsteinben, ez idén a harmadik veresége az SPD-nek. Kérdés, mekkora erővel tud ezek után nekifutni az SPD vezetése az országos megmérettetésnek. 

Rovatok