Index Vakbarát Hírportál

Macron átvette a hatalmat Franciaországban

2017. május 14., vasárnap 13:00

Emmanuel Macron megválasztott francia államfő vasárnap délelőtt ünnepélyesen átvette az elnöki hatalmat Francois Hollande távozó államfőtől – írja az MTI.

A szigorú protokoll szabályoknak megfelelően az Elysée-palota lépcsőjén Francois Hollande fogadta az autóval érkező Emmanuel Macront, aki vörös szőnyegen vonult át az elnöki hivatal díszudvarán.

Franciaország búcsúzó és érkező elnöke hosszan kezet rázott, majd egyórás megbeszélésre félrevonultak az elnöki irodába. Ennek során Hollande egyebek mellett a francia nukleáris erő titkos kódját és az azzal kapcsolatos bizalmas információkat adta át utódának. Az új köztársági elnök az egyeztetés után kikísérte elődjét, majd autóval az öt évvel ezelőtt jelölő Szocialista Párt székházába ment.

A centrista Emmanuel Macron a szélsőjobboldali Marine Le Pent győzte le a francia elnökválasztáson a szavazatok 66 százalékának megszerzésével. A 39 éves Macron a legfiatalabb francia elnök, aki mozgalmát csak egy éve alapította meg.

A kampányban a politikai élet megújítását, és az ország hagyományos politikai megosztottságának felszámolását ígérte, a terveiről itt olvashat bővebben. Általában gazdasági kérdésekben centrista, szociális kérdésekben pedig liberális álláspontot képvisel, csökkentené a vállalatok adóterheit, a multikulturális társadalom nagy védelmezője, és a meleg párok örökbefogadása mellett is kiállt. Le Pent Putyinhoz és Orbán Viktorhoz hasonlította a héten, és arról beszélt, hogy „ezekben a rezsimekben nincs nyílt és szabad demokrácia."

Az európai programja többek között védelmi uniót, egy új, startupokat támogató közös pénzügyi alapot és az uniós gazdaság védelmét tűzte ki célul. Kétsebességes EU-t preferálna, külön költségvetést, parlamentet és pénzügyminisztert adna a közös valuta használóinak. Itt írtunk arról, mit jelent az EU-nak, és Magyarországnak Macron megválasztása.

(Borítókép: REUTERS / Francois Lenoir)

Rovatok