Index Vakbarát Hírportál

Tömeges kivégzésekkel vádolja Amerika a szír kormányt

2017. május 15., hétfő 20:12

Tömeges kivégzésekkel és a holttestek elégetésével vádolja az amerikai külügyminisztérium a szír kormányt – írja az MTI.  Stuart Jones, a minisztérium Közel-Keletért felelős ügyvezető államtitkára helyi idő szerint hétfőn délelőtt váratlanul összehívott sajtóértekezleten tájékoztatta az újságírókat a szíriai helyzetről. 

Jones elmondta, a rendelkezésre álló információk szerint a szír kormány tömeges kivégzéseket hajt végre egy börtönben, a kivégzettek földi maradványait pedig a börtön mellett épített krematóriumban semmisíti meg. A külügyminisztérium úgy értesült, a Damaszkusztól nem messze lévő Szednaja katonai börtönben naponta mintegy 50 rabot akasztanak fel.

A külügyminisztérium műholdas fényképeket is nyilvánosságra hozott, melyekről azt állítják, a börtönépületek egyikéből átalakított krematóriumot ábrázolják. A mostanáig szigorúan titkos fotók a tájékoztatás szerint 2013 óta, több éven keresztül készültek és egy épülőfélben lévő házat mutatnak.

Bassár el-Aszad kormánya Oroszország és Irán támogatásával a gonoszság új szintjére süllyedt.

– mondta Jones a képekkel kapcsolatosan, valamint egyúttal felszólította Moszkvát és Teheránt, hogy vesse latba Szíriára gyakorolt befolyását egy hiteles tűzszünet és a politikai tárgyalások megindítása érdekében. Azt is hangsúlyozta, okuk van kételkedni a biztonsági övezeteket illetően, melyeknek létrehozásában május elején, az asztanai tárgyalásokon állapodtak meg.

Néhány héttel ezelőtt az Amnesty International állította azt, hogy a szír kormány foglyok ezreit végezte ki tömeges akasztásokkal, és módszeresen megkínozta foglyait a Szednajában. Nem ez volt az első eset egyébként, hogy a szervezet a Szednajáról beszélt, tavaly egy elég erős videóban mutatták be a börtön borzalmait.

A szíriai kormány eddig mindig visszautasította azokat a jelentéseket, melyek szerint a 2011 óta tartó, százezrek életét követelő szíriai polgárháborúban kínzásokat és bírósági ítélet nélküli kivégzéseket hajtottak volna végre.

Rovatok