Index Vakbarát Hírportál

Prágában az oroszok nyomulása miatt rendeznek biztonsági csúcsot

2017. május 15., hétfő 12:26

Huszonhét országból, köztük Nagy-Britanniából és az Egyesült Államokból érkeztek biztonsági szakértők (mínusz Nógrádi György) Prágába hétfőn egy biztonsági csúcsra, amelyen a központi téma az orosz hírszerzés feltételezett destabilizációs törekvései lesz és azt, miként próbálja meg a Kreml manipulálni a nyugati választásokat. 

A csúcs vendéglátója a cseh belügyminisztérium lesz és különösen érdekes lesz amiatt is, mert Donald Trump amerikai elnök éppen a napokban rúgta ki az FBI igazgatóját, akkor, amikor a nyomozó szerv épp az elnöki kampány és az oroszok kapcsolatát vizsgálta. 

Jakub Janda, a prágai központú European Values agytröszt munkatársa szerint a nyugati országok már megtapasztalták, milyenek az orosz befolyásolási akciók, ezért is veszik komolyabban ezt a fajta fenyegetést. Janda szerint ez a téma kezdetben külpolitikai volt, de ma már belbiztonsági ügy.  

Csehország egyébként az első olyan EU-tagállam, amely külön központot hozott létre januárban a hibrid fenyegetés, köztük a kamuhírek elleni védekezésre. 

Elemzők szerint a Kreml a balti államokban, Csehországban, Szlovákiában, Finnországban, Svédországban és Magyarországon is erős orosz nyomulás van. De talán Magyarország az egyetlen, amelyik ezt egyáltalán nem veszi komolyan, Szijjártó Péter szerint semmilyen fenyegetést nem jelent Oroszország.

Rovatok