Index Vakbarát Hírportál

Trump szigorúan titkos információkat adhatott ki az oroszoknak

2017. május 15., hétfő 23:27

Szigorúan titkos hírszerzési információkat osztott meg Donald Trump amerikai elnök az orosz külügyminiszterrel a múlt heti találkozójukon - írta meg a Washington Post, magas rangú fehér házi forrásokra hivatkozva. Az információk egy harmadik ország kémeitől származtak, és a legmagasabb szintű titkosítás vonatkozott rájuk, még az amerikai hírszerzési szervezeteken belül is csak kevesek ismerhették. A forrás nem adott engedélyt arra, hogy az oroszok az információk birtokába jussanak, így az amerikai hírszerzés egy olyan partnerével kockáztatja a jó viszonyát, aminek az Iszlám Állam legbelsőbb köreihez van hozzáférése. A CIA és az NSA most pánik módba kapcsolva igyekszik a kármentéssel.

A Washington Post információi szerint az elnöknek egyszerűen kicsúsztak a titkos infók a száján, és olyasmiket mondott el az orosz külügyminiszternek, amiket az amerikaiak a legközelebbi katonai szövetségeseiknek sem árultak el. Ez komoly feszültségeket okozhat a NATO-ban. Az amerikai elnöknek amúgy elég széles jogköre van feloldani a kormányzati titkosítás alól információkat, így törvényt nem sértett.

Az eset már nem az első Trump és az oroszok közös botrányainak sorában. Emlékezetes, hogy még az elnökválasztási kampányban Trump nyilvános beszédben Hillary Clinton emailfiókjainak feltörésére, és a levelezése nyilvánosságra hozására buzdította az orosz hekkereket. Az elnök orosz kapcsolataival, és az állítólagos zsarolhatóságával kapcsolatban régóta keringenek hírek a sajtóban, az FBI is nyomoz az ügyben, éppen ezért okozott óriási felháborodást, amikor az elnök pár napja derült égből villámcsapásként kirúgta az FBI igazgatóját.

Rovatok