Index Vakbarát Hírportál

Sztrájkkal tiltakoznak a mexikói újságírók meggyilkolása miatt

2017. május 16., kedd 22:59

Számos mexikói online média 24 órás munkabeszüntetéssel, újságírók pedig utcai tüntetésekkel tiltakoztak Javier Valdez és Jonathan Rodríguez újságírók hétfői meggyilkolása miatt. A tüntetéseken mintegy harminc médium képviselői vettek részt.

Az 50 éves Javier Valdezt Sinaloa állam fővárosában, Ciliacánban lőtték le a nyílt utcán ismeretlen tettesek. Sinaloában működik az azonos nevű drogkartell is, melyet a nemrég az Egyesült Államoknak kiadott Joaquín Guzmán, vagyis a Köpcös vezetett korábban. Valdeznek több könyve is megjelent a témáról.

Valdez halála után néhány órával szintén egy fegyveres támadásban életét vesztette Jonathan Rodríguez, egy mexikói hetilap munkatársa is. A támadásban Rodríguez édesanyja, a hetilap helyettes főszerkesztője is megsebesült.

Mexikóban az idén már hét, 2000 óta pedig több mint száz újságíró életét oltották ki. A lapok közül egyre több gyakorol öncenzúrát, és félelemből nem ír a szervezett bűnözésről. Az Artículo 19 nevű újságíró szövetség szerint tavaly 426 alkalommal érte támadás a sajtó munkatársait az országban, amelyet a világ egyik legveszélyesebbnek tartanak az újságírók számára. A sajtó munkatársai ellen elkövetett erőszakcselekmények jórészt felderítetlenek maradnak.

Rovatok