Index Vakbarát Hírportál

Az EU magyarázatot vár az orosz szájtok ukrajnai letiltására

2017. május 17., szerda 12:39

Magyarázatot vár az EU Kijevtől az ukrán elnök keddi rendeletére, amely nyomán három évre elérhetetlenné tesznek több orosz szájtot Ukrajnában – írta az Unian.ua. A 47 milliós országban tiltólistára került

A Vk.ru nem csak Oroszországban, de Ukrajnában, Belaruszban, Észt- és Lettországban, valamint Türkmenisztán kivételével a volt szovjet közép-ázsiai utódállamokban is megelőzi a Facebookot, az Odnoklassniki.ru pedig Oroszországban és Ukrajnában is a második helyen áll – a Facebook tehát ezekben az országokban a világon szinte egyedülállóan csupán a harmadik. Ezeknek a szájtoknak mindegyikét napi rendszerességgel kereste fel az ukrán felhasználók 30-50 százaléka.

Petro Porosenko elnök döntése alapján nem sugározhat Ukrajna területén több orosz tévécsatorna sem.

Az ukrajnai döntés az Oroszországgal kapcsolatos már érvényben lévő, több mint négyszáz céget és 1228 magánszemélyt – főként orosz, de mellettük izraeli, spanyol, lengyel, moldáv, szerb állampolgárokat – érintő szankciók bővítését jelenti. Kijev az orosz propaganda elleni harccal indokolja a rendeletet, amellyel kapcsolatosan az EU részletesebb tájékoztatás után alakítja ki álláspontját.

Rovatok