Index Vakbarát Hírportál

Jemenben véletlenül lebombáztak 23 piacozásból hazatérő civilt

2017. május 17., szerda 19:53

Legalább 23 civil, köztük számos nő és gyermek vesztette életét a délnyugat-jemeni Taizz kormányzóság területén végrehajtott légicsapásokban, írja az MTI. Az arab koalíciós erőkhöz tartozó források elismerték, hogy

légierejük tévedésből egy olyan teherautó ellen intézett támadást, amelyen éppen civilek tartózkodtak.

A civilek a kormányzóságbeli al-Burdzs egyik piacáról tartottak éppen hazafelé. A nemzetközileg is támogatott, Szaúd-Arábia vezette arab koalíció repülőgépei iskolákat és kórházakat is bombáztak. Az arab-félszigeti országban Abed-Rabbó Manszúr Hádi szunnita elnök csapatai 2014 szeptembere óta harcolnak a síita húszi felkelőkkel és az Ali Abdullah Száleh előző államfőt támogató milíciákkal, 2015 márciusa óta az arab koalíció légierővel segíti a kormányt.

A polgárháború mellett más katasztrófa is sújtja az országot. Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) adatai szerint Jemenben már 209-en haltak meg a nemrégiben kitört kolerajárványban, amely eddig 17 200 ezer embert betegített meg. Az ország kórházainak jelenleg csak 45 százaléka fogad betegeket, ezért azokon a helyeken nagy a zsúfoltság. A jemeni egészségügyi rendszer az összeomlás szélén áll - figyelmeztetett jelentésében az Egészségügyi Világszervezet.

Rovatok