Index Vakbarát Hírportál

Mégis lehet szocdem kormány Macedóniában

2017. május 17., szerda 13:04

Többhónapos huzavona után szerdán mégis Zoran Zaevet, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) elnökét bízta meg kormányalakítással Gjorge Ivanov macedón elnök – írta az MTI.

Az elnöki kabinet közleménye szerint az államfő egyrészt a nemzetközi nyomás erősödése miatt változtatta meg döntését, másrészt pedig nem akarta, hogy megismétlődjenek az április végi események, amikor jobboldali tiltakozók törtek be a parlament épületébe a házelnök megválasztását követően.

A decemberi előrehozott parlamenti választást a Nikola Gruevszki vezette jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) megnyerte ugyan, de szövetségesek híján Gruevszki – aki 2006-tól kilenc éven át vezette az országot,. majd a lehallgatási botrány miatt kirobbant tüntetések nyomán megingott a hatalma – ezúttal nem tudott kormányt alakítani.

A vereség után intenzíven Soros György elleni kampányba kezdett, azt állítva, hogy az ő kezében van az ellenzék, amely most az ország egységét veszélyeztetve hatalomra juthat.

A jobboldallal szimpatizáló államfő azonban nem akart kormányalakítási megbízást adni a kellő támogatással rendelkező szociáldemokratáknak, mert szerinte az SDSM és az albán kisebbségi pártok koalíciós megállapodása sérti Macedónia területi egységét és függetlenségét. A lakosság egyharmadát kitevő albán kisebbség támogatása nélkül egyik oldal sem tudott volna kormányt alakítani, így megállapodásra kellett jutni a kisebbségi politikusokkal. A kétmilliós lakosság negyedét kitevő albán kisebbség pártjai viszont a támogatásért cserébe jogaik bővítését követelték, például az albán nyelv hivatalos használatát az ország teljes területén, vagy a macedón zászló, a címer és a himnusz megváltoztatását, hogy az jobban tükrözze az ország többnemzetiségű mivoltát.

Az államfő végül azt kérte Zaevtől, hogy a kormányalakítási megbízás előtt garantálja, a kormánya nem fogja veszélyeztetni az ország egységét, a kormányprogram tiszteletben tartja az alkotmányt. Zaev a megbízatás átvételekor kijelentette: kormánya megőrzi az ország területi egységét, szuverenitását, függetlenségét és nemzeti sokszínűségét, és mindent megtesz az állam érdekeinek, valamint az állampolgárok jólétének védelme érdekében.

A szociáldemokrata politikusnak harminc napja lesz arra, hogy felállítsa kabinetjét és bemutassa kormányprogramját a parlamentnek. Mivel a szociáldemokraták vezetője márciusban – kormányalakítási megbízás nélkül – már bemutatta a tervezett programot, így abban csak az elnökkel egyeztetett részleteken kell változtatni.

A kormányalakítást követően az új kabinetnek rendeznie kell az évek óta fennálló problémákat, felelősségre kell vonnia a több mint két éve kirobbant lehallgatási botrány érintettjeit, folytatnia kell a megrekedt európai integrációs tárgyalásokat, és rendeznie kell a gazdaságot érintő kérdéseket, növelnie kell az alacsony béreket és csökkentenie a magas munkanélküliségi arányt.

Rovatok