Index Vakbarát Hírportál

Szabadon engedték a Wikileaks szivárogtatóját

2017. május 17., szerda 15:32

Szabadlábra helyezték Chelsea Manninget, aki katonaként több mint 700 ezer oldal titkos információt és videókat szivárogtatott a Wikileaksnek 2010-ben. Barack Obama még januárban enyhítette a transznemű nő büntetését, szerdán engedték ki abból a kansasi börtönből, ahol fogva tartották. Eredetileg 2045-ig kellett volna börtönben lennie.

Barack Obama januárban, három nappal a leköszönése előtt, egyik utolsó elnöki intézkedéseként enyhítette Chelsea (korábban Bradley) Manning büntetését, aki most került szabadlábra, írja a CNN. 2013-ban ítélték 35 év börtönre, ami azt jelenti, hogy az előzetesben töltött büntetést is beleszámítva 2045-ig kellett volna a rácsok mögött maradnia. 

A Wikileaksnek szivárogtató Manninget 2013-ban a hadbíróság felmentette a halálbüntetéssel fenyegető, „az ellenség segítése" névre hallgató vádpont alól – tizenkilenc másikban, köztük a kémkedés elleni törvény többszöri megsértésében azonban bűnösnek mondta ki a közlegényt.

Manninget sokan árulónak tartották, ugyanakkor a háborúellenes és az információszabadságért küzdő aktivisták hősként tekintenek rá, aki megmutatta az iraki háború igazi arcát.

Manninget azzal vádolták, hogy titkosított diplomáciai táviratokat, és Irakban végrehajtott amerikai akciókat bemutató videókat juttatott el a Wikileakshez 2009 novembere és 2010 májusa között, amikor hírszerzési elemzőként Bagdadban dolgozott. A közlegény a SIPRNetről, az amerikai védelmi minisztériumnak szinte az egész világot behálózó belső hálózatáról töltötte le az anyagokat. Manning félmillió, az iraki és az afganisztáni háborúból származó katonai jelentést, és az amerikai nagykövetségeken készült 250 ezer diplomáciai táviratot adott át a Wikileaks-nek. 

2013 augusztusában aztán 35 év börtönre ítélték, és megfosztották minden katonai rangjától és járandóságától. Ezután nem sokkal jelentette be, hogy Chelsea-re változtatja a nevét, és hormonterápiát kezd, hogy nőként élhessen tovább. Átírták születési bizonyítványát és katonai dossziéját is.

Rovatok