Index Vakbarát Hírportál

A kínai titkosszolgálat rászállhat a külföldiekre

2017. május 18., csütörtök 12:35 | aznap frissítve

Peking egy új törvénytervezetben több hatalmat adna a kínai titkosszolgálatoknak a külföldiek megfigyelésére, írja az MTI. A javaslat értelmében a hatóságok elektronikus megfigyelő rendszereket is bevethetnének a gyanúsítottakkal szemben, valamint indokolt esetben autókat és ingatlanokat kobozhatnának el. A kezdeményezés a titkosszolgálatokkal való együttműködésre buzdítja az egész társadalmat, legyen szó civilekről, katonákról vagy közintézmények dolgozóiról.

"A kínai határokon belül a Kínai Népköztársaság nemzetbiztonsága és érdekei elleni tevékenységekben részt vevő külföldi intézményeket, szervezeteket vagy egyéneket a törvénynek büntetnie kell" - áll a tervezetben. A kínai titkosszolgálatoknak külföldi műveletekre is lehetőséget nyújt a javaslat. Az nem derül ki a szövegből, hogy ezek külföldi állampolgárok ellen is irányulhatnak-e, vagy csak kínaiak lehetnek a célpontjai. A tervezetet három olvasatban vizsgálja a kínai népgyűlés vagy annak állandó bizottsága, mielőtt törvényerőre emelkedne.

Áprilisban a pekingi hatóságok 500 ezer jüanig (20 millió forint) terjedő pénzjutalmat ígértek azoknak, akik külföldi kémeket kerítenek kézre. Ez a törvénytervezet országszerte hasonló jutalmakat helyez kilátásba azoknak, akik segítik a titkosszolgálatok munkáját.

Hszi Csin-ping kínai elnök kormánya az elmúlt években a nemzetbiztonság és a terrorellenes küzdelem jegyében megpróbálta kiterjeszteni a titkosszolgálati munka jogi alapjait. Kína erőfeszítését az amerikai kormány és jogvédő csoportok aggodalma kíséri. Utóbbiak attól tartanak, hogy az új jogosítványokat a másként gondolkodók és a Kínában tevékenykedő külföldi szervezetek elhallgattatására fogják használni, vagy arra, hogy érzékeny információkat csikarjanak ki a számítástechnikai vállalatoktól.

Rovatok