Index Vakbarát Hírportál

Az USA panaszt tett Ankaránál a washingtoni tüntetésen megvert törökök miatt

2017. május 18., csütörtök 06:45 | aznap frissítve

Az erőszak soha nem megfelelő válasz a szólásszabadságra, és mi mindenütt támogatjuk az emberek jogát a szabad önkifejezésre és békés tüntetésre.

Ez olvasható az amerikai külügyminisztérium levelében, amelyben panaszt tett a török kormánynál a washingtoni török nagykövetségnél történt erőszak miatt. Recep Tayyip Erdogan török államfő kedden Washingtonba látogatott. A vizit és Erdogan politikája ellen tüntetők jelentek meg a washingtoni török nagykövet rezidenciája előtt, ahol a követség biztonsági emberei támadtak nekik. Tizenegy sebesültet kellett ellátni és két embert letartóztattak.

A dulakodás során készült videofelvételek arról tanúskodnak, hogy a török biztonsági szolgálat egyenruhás munkatársai - megkerülve a tüntetést biztosító amerikai rendőröket - durva erőszakkal léptek fel a tüntetők ellen.

A török biztonságiak azzal védekeztek, hogy a demonstrálók agresszívan provokálták az Erdogan elnök üdvözlésére érkezett török-amerikaiakat, és a biztonságiaknak önvédelemből kellett közbelépniük.

Az amerikai rendőrség álláspontja szerint azonban az erőszak brutális támadás volt békés protestálók ellen.

A rendőrség közleményben erősítette meg, hogy az erőszak elkövetői a nagykövetség biztonsági szolgálatának munkatársai voltak. Két török férfit tartóztattak le. Az nem derül ki, hogy az őrizetbe vettek a nagykövetség munkatársai-e, vagy török-amerikai állampolgárok. A mi városunkban nem tűrjük az erőszakot - nyilatkozta szerdán Peter Newsham washingtoni rendőrfőnök.

Muriel Bowser, Washington demokrata párti polgármestere ugyancsak nyilatkozatban ítélte el a történteket. Az amerikai külügyminisztérium azt is tudatta: aggodalmait "a lehető legerőteljesebb módon" kifejezésre juttatja a török kormánynál. 

Recep Tayyip Erdogan török államfő a Fehér Házban tárgyalt Donald Trump amerikai elnökkel, majd a kedd esti órákban a török nagykövet rezidenciájának vendége volt. 

Rovatok