Index Vakbarát Hírportál

Le Pen indul a júniusi parlamenti választásokon

2017. május 18., csütörtök 22:30

Június 11-én tartják Franciaországban a parlamenti választások első fordulóját, miután a májusi elnökválasztásokon a centrista Emmanuel Macron legyőzte a szélsőjobboldali Marine Le Pent. Macron a győzelem után arról beszélt, "hatalmas feladat áll" előtte, szeretné csökkenteni az ország megosztottságát.

A Reuters írta meg Le Pen csütörtöki bejelentését, hogy indul a parlamenti választásokon is, mert részt akar venni Franciaország törvényalkotásában. Macron egy nappal korábban, szerdán nevezte ki minisztereit, akik közé konzervatív, szocialista és eddig nem szerepelt politikusokat is válogatott, a kormánya politikailag minden eddiginél sokszínűbb. Le Pen azt mondta,

a szocialisták és a konzervatívok összejátszottak, ezért is elengedhetetlen, hogy induljon a választásokon.

Szerinte olyan törvényhozókra van szükség, akik "nem cinkosok", hanem "Franciaország és a franciák érdekeit védik". Ez Le Pen számára azt jelenti, hogy a Nemzeti Front (franciául Front National, röviden FN) embereinek a Parlamentbe kell kerülniük.

A francia parlament alsóházában jelenleg csak két FN képviselő ül, de a felmérések alapján a nyári választás első fordulójában akár az összes szavazat 20 százalékát is megkaphatják. A Reuters elemzője szerint valószínűtlen, hogy a második fordulóban ezt meg is tartsák, de a parlamenti képviselőik száma biztosan nőni fog.

Az elnökválasztáson elszenvedett vereséget Le Pen annak tudta be, hogy túl erősen beleállt az eurozóna megtámadásába - ez a párton belül is megosztó üggyé vált. Marine Le Pen unokahúga, Marion Marechal-Le Pen egyébként jelenleg a két FN-es parlamenti képviselő egyike, aki júniusban nem indul majd újraválasztásáért.

Rovatok