Index Vakbarát Hírportál

Trump emberei legalább 18-szor beszéltek az oroszokkal

2017. május 18., csütörtök 12:24

Az amerikai választási kampány utolsó hét hónapjában Donald Trump amerikai elnök választási kampányának több tanácsadója összesen legalább 18-szor telefonált vagy emailezett orosz tisztségviselőkkel vagy másokkal, akik kapcsolatban álltak a Kremllel – mondták meg nem nevezett volt és jelenlegi tisztségviselők a Reuters hírügynökségnek.

A kapcsolattartók egyike az a Michael Flynn volt, akit a választási győzelem után Trump nemzetbiztonsági főtanácsadónak nevezett ki, de már februárban le kellett mondania, amiért titkolta az oroszokkal folytatott kommunikációját. Flynnről azóta kiderült, hogy Törökország fizetett lobbistája volt a kinevezésekor, és a korábbi állításokkal szemben erről Trump stábja már előzetesen is tudott.

Ezek a korábban nem ismert kapcsolatfelvételek is tárgyai azoknak a vizsgálatoknak, amelyeket az FBI és kongresszusi biztosok folytatnak egyrészt azzal kapcsolatban, hogy az oroszok a feltételezés szerint beavatkoztak az amerikai választásokba, másrészt Trump kampnycsapatának esetleges orosz kapcsolatairól – írja az MTI.

Az eddig nem ismert kapcsolatfelvételek közül hat telefonbeszélgetés történt Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövet és Trump tanácsadói – köztük Flynn – között. A Reuters forrásai azt állították, az eddig megvizsgált titkos kommunikációban nem találkoztak törvénytelenséggel.

Rovatok