Index Vakbarát Hírportál

Több ezren szökhettek meg Kongó legnagyobb börtönéből

2017. május 19., péntek 18:06

Egy emberi jogi csoport szerint pénteken mintegy 4600 rab szökhetett meg a kongói fővárosban, Kinshasában, írja az MTI. A héten korábban az egyik rab, egy keresztény szektavezető hívei tamadták meg a börtönt. Az adatot a hatóságok nem erősítették meg, hivatalosan először kb. 50, később több száz szökésről számoltak be.

A keresztény szekta, a Bundu Dia Kongo két napja, szerdán támadta meg a Makala börtönt, és sikerült is kiszabadítaniuk Ne Muanda Nsemi szektavezetőt és pár szektatársukat. Nsemit márciusban tartóztatták le, és azzal vádolták, hogy támadást akart előkészíteni Joseph Kabila elnök ellen, miután korábban több alkalommal az elnök elleni felkelésre buzdította a lakosságot.

A kormány később arról számolt be, hogy az ostrom során többen meghaltak, de azt nem tudni, hogy az áldozatok kik voltak.  Az egyik közeli település polgármestere elmondta, hogy a szökött fegyencek közül 179-et már újra letartóztattak, de azt nem lehet tudni, hogy maga Nsemi köztük volt-e.

Emmanuel Cole, a kinshasai Bill Clinton Alapítvány a Békéért tagja elmondta, hogy a támadást követően 4600 rabnak, a börtönben raboskodók mintegy felének sikerült megszöknie. Az alapítványtól többen is meglátogatták a börtön környékét, Cole az ő beszámolóik alapján közölte a számot.

Közben egy helyi civil szervezet jelentette, hogy a szerdai eset után a fővároshoz közeli Kasungulu város börtönéből további 65 fogoly szökött meg.

Rovatok