Index Vakbarát Hírportál

Trump első külföldi útjára indul

2017. május 19., péntek 19:37

Donald Trump elnök hamarosan Szaúdi-Arábiába utazik, megválasztása óta ez az első külföldi útja, írja a BBC.

Az elnöki út nyolc napig tart majd. Trump elutazik Izraelbe, palesztin területekre, Brüsszelbe, a Vatikánba és Szicíliába is. A helyszíneket szimbolikusan válogatták össze - az elnök a három nagy világvallás fővárosait járja majd végig.

Trump most hétvégén Rijádban lesz majd, ahol az Arab Iszlám Amerikai Csúcstalálkozóján vesz részt. A Fehér Ház közleménye szerint az elnök kifejezi majd reményeit "egy békésebb iszlámért". Trump tavaly márciusban, a kampánya alatt a CNN-nek azt mondta, "az Iszlám gyűlöli" Amerikát.

A csúcstalálkozó egyik célja, hogy a militáns iszlámisták visszaszorításáról, valamint Irán növekvő területi befolyásáról tárgyaljanak. Trump találkozni fog Szalman szaúdi királlyal és fiával, a koronaherceggel is.

Trump hétfőn repül Tel Avivba, ahonnan Jeruzsálembe utazik majd. Az izraeli látogatás alatt fény derülhet majd arra is, hogy az elnök továbbra is tervezi-e Jeruzsálembe telepíteni az izraeli amerikai nagykövetséget - a városban egyébként az érzékeny helyzetre való tekintettel egyetlen nagykövetség sincs.

Európán belül Trump Rómában száll majd le, a Vatikában Ferenc pápa elé járul - akivel első európai útján, amerikai elnökhöz képest példátlan módon, nem találkozott. Brüsszelben Trump Emmanuel Macronnal tárgyal, majd Nato vezetőkkel találkozik. Bemutatják majd a belga királynak és miniszterelnöknek is. Innen Szicíliába, Taorminába G7 csúcsra utazik, és várhatóan kereskedelmi egyezményekről tárgyal majd.

Rovatok