Index Vakbarát Hírportál

Erdogan az amerikaiakat támadja a washingtoni balhé miatt

2017. május 22., hétfő 21:17

Törökország berendelte az Egyesült Államok ankarai nagykövetét, amiért Washingtonban rövid időre letartóztatták az ellentüntetőket verő török biztonsági embereket.

Múlt kedden kilenc kurd és örmény ellentüntető sérült meg Washingtonban, amikor a kinti török nagykövetség előtt a török elnök testőrei rájuk rontottak. Erdogan Trumpnál tett látogatása során a török biztonságiak ütötték-vágták, majd a földön rugdosták a török államfő ellen tiltakozókat.

A demonstration outside the Turkish Embassy in northwest Washington led to nine people being injured, and two arrested pic.twitter.com/6SQTlQAUaa

— The Voice of America (@VOANews) May 17, 2017

Az eset megbotránkozást váltott ki Amerikában. John McCain szenátor egyenesen a török nagykövet kitoloncolását szorgalmazta, két másik szenátor pedig amerikai segélypénzek megvonásával fenyegette Törökországot arra az esetre, ha Ankara nem vizsgálja ki komolyan az incidenst.

A török külügy azonban most az amerikai hatóságokra igyekszik kenni a felelősséget, amiért azok szerintük nem tettek meg minden szükséges intézkedést a látogatás zavartalansága érdekében. Külön sérelmezik, hogy a verekedés után az amerikaiak letartóztattak két török biztonsági embert, amiért azok az amerikai diplomácia biztonságijaira is rátámadtak verekedés közben. Diplomáciai védelmük miatt a két törököt rövid idő után elengedték, Ankara a diplomácia immunitás megsértése miatt tiltakozik.

Rovatok