Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok direkt a demokrata szavazókat célozták a hamis hírekkel

2017. május 23., kedd 23:06

Az oroszok állítólag célzottan a demokrata párti szavazókhoz juttattak el hamis híreket, írja az MTI a Newsweek nevű hetilapra hivatkozva. A demokratákkal rokonszenvező hetilap szerint a washingtoni kongresszus vizsgálatai most arra összpontosítanak, hogy honnan tudhatták az oroszok, hogy kiket célozzanak meg a dezinformációs kampányukkal.

Két szervezett lehetett az oroszok segítségére

A Newsweek a Time magazin egyik oknyomozó riportjára hivatkozva azt állítja, hogy Donald Trump kampánycsapatával kapcsolatban álló két szervezet lehetett az oroszok segítségére: a Cambridge Analytica adatbázis-kezelő cég és a Breitbart News című jobboldali hírportál.

A Cambridge Analyticát azért vette a Trump-kampánycsapat igénybe, hogy információkat gyűjthessenek a közösségi médiából az egyes választók preferenciáiról, illetve a közösségi médiumok használatával célzott üzeneteket juttasson el a választókhoz. A Cambridge Analytica főrészvényese ráadásul az a Robert Mercer milliárdos, aki aktívan és nagy összegekkel támogatta Donald Trump választási kampányát, és aki a Breitbart News legnagyobb befektetője. A Breitbart News főszerkesztője pedig az Steve Bannon, aki jelenleg a Fehér Házban Trump stratégiai főtanácsadója. 

Trump veje is szóba került

Az ügyet tovább árnyalja Mark Warner demokrata párti szenátor, aki egy rádióinterjúban azt fejtegette, hogy bizonyos államokban számítógépes program segítségével beazonosított demokrata párti szavazókat hamis hírekkel -  "Hillary Clinton beteg" vagy "Hillary Clinton pénzt lop a külügyminisztériumtól - bátortalanították el a voksolástól. Szerinte az orosz hírszerzés kitalálhatta, hogyan kell manipulálni és használni a webalkalmazásokat. 

Továbbá ott van még Jared Kushnernak, Trump elnök veje, aki a közvetlenül a választási győzelem után arról beszélt, hogyan segítette Trumpot győzelemhez az adatbányászat és a mikrotargeting-alapú stratégia.  

A Newsweek nem tudott konkrét bizonyítékokat felmutatni, mindössze különös párhuzamokra mutatott rá. A beavatkozást vizsgálóknak a lap szerint most az a feladatuk, hogy rájöjjenek, hogyan tudták az oroszok beazonosítani az amerikai választókat, majd azoknak célzott üzeneteket eljutni. (Az eredeti cikk ide kattintva olvasható.)

Rovatok