Index Vakbarát Hírportál

Hadiállapotot hirdetett a Fülöp-szigetek elnöke

2017. május 23., kedd 23:30

Hadiállapotot hirdetett hatvan napra Mindanao szigetén Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök kedden, írja az MTI. A döntés azután született, hogy fegyveres összecsapás robbant ki a biztonsági erők és muzulmán szélsőségesek között.

A harcokban két katona és egy rendőr meghalt, 12-en pedig megsebesültek. A kormányerők a Maute nevű, az Iszlám Állammal is kapcsolatban lévő szélsőséges csoporttal csaptak össze Marawi városában. A terroristák több épületet is elfoglaltak, egy iskolát, egy templomot és egy börtönt pedig felgyújtottak.

A Maute és az Abu Sayyaf nevű Fülöp-szigeteki terrorszervezet hűséget esküdött az Iszlám Államnak. A keddi összecsapások pedig az után kezdődtek, hogy a kormányerők rajtaütést hajtottak végre, hogy elfogják Isnilon Hapilont, az Abu Sayyaf egyik vezetőjét.

Oroszország segít

A hatóságok szerint 100 fegyveres rejtőzhet jelenleg Mindanao szigetén, de szerdára ezer katonát vezényelnek Marawiba a legyőzésük érdekében. Duterte elnök továbbá arra számít, hogy Oroszország korszerű fegyverekkel látja el a terrorizmus elleni harcban a 100 milliós országot.

A két vezető kedd este találkozott Kremlben.

Rovatok