Index Vakbarát Hírportál

Trump: A németek rosszak, nagyon rosszak

2017. május 25., csütörtök 22:27 | aznap frissítve

A brüsszeli NATO-csúcson Donald Trump amerikai elnök az EU vezetőivel is találkozott. A zárt ajtók mögött folyó megbeszélésen az amerikai elnök élesen kikelt a német külkereskedelmi többlet miatt.

A németek rosszak, nagyon rosszak

– a Spiegel értesülése szerint ezt mondta Trump a találkozón. A találkozó egyik résztvevőjétől származó információk alapján az elnök úgy fogalmazott:

Nézzék csak azt a sok millió autót, amit az USA-ban eladnak. Szörnyű. Ezt meg fogjuk állítani.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke barátságos hangon, de vitába szállt Trumppal, mondta a Spiegel forrása. Az egyórás találkozó első részén Juncker mellett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke volt jelen, 45 perc után mások is csatlakoztak hozzájuk, köztük  Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke és Federica Mogherini, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője .   

A Süddeutsche Zeitung értesülése szerint az uniós diplomatákat is meglepte, mennyire tájékozatlanok az amerikaiak kereskedelmi ügyekben. Azt például nem tudták, hogy az EU tagjai csak közösen kötnek kereskedelmi megállapodásokat.  Gary Cohn,  Trump gazdasági tanácsadója például azt fejtegette, hogy más a vámtarifa az USA és Németország, illetve az USA és Belgium között.

Trump  már korábban átkozódott az Amerikába irányuló német export miatt. Beiktatása után a Bildnek azt mondta: nagyon zavarja a német autók látványa New York utcáin. „Azt mondanám a BMW-nek, hogy ha Mexikóban gyárat építenek, és az USA-nak akarnak eladni autókat a 35 százalékos adó nélkül, hát akkor ezt felejtsék el.”    

Rovatok