Index Vakbarát Hírportál

Újságírót lökött el, vádat emeltek ellene, majd megválasztották

2017. május 25., csütörtök 21:54

Frissítés: Az egyesült államokbeli Montana szövetségi államban nagyarányú győzelmet aratott a republikánus Greg Gianforte, akit a washingtoni szövetségi törvényhozásba jelöltek. Az üzletember a választók 51 százalékának bizalmát kapta meg a csütörtökön tartott választáson, írja az MTI.

Csütörtök éjjel elmondott győzelmi beszédében Greg Gianforte kétszer is bocsánatot kért az újságírótól.

Az elmúlt este hibáztam, olyasmit követtem el, amit már nem csinálhatok vissza, és nem vagyok büszke arra, ami történt

- fogalmazott.

Korábban írtuk:

Vádat emeltek Montana szövetségi államban egy republikánus képviselőjelölt ellen, mert a helyi választási rendezvényen bántalmazott egy újságírót.

A montanai Greg Gianforte republikánus képviselőjelölt szerda este a brit The Guardian amerikai kiadásának tudósítóját bántalmazta. A Fox televízió helyszíni tudósítója szerint nyakánál ragadta meg az újságírót és a földre lökte. Az újságíró, Ben Jacobs feljelentette a politikust, aki ellen a választások előtt pár órával, vétség vádjával eljárást is indítottak.

Az esetről csak hangfelvétel készült, amin hallható, hogy Gianforte felidegesíti magát az újságírón, aki az egészségügyről kérdezte, de nem kapott választ. "Elegem van belőletek. Legutóbb is idejött tőletek valaki, és ugyanezt csinálta. Ugyanezt a szemétséget. Takarodjatok ki innen! Takarodjatok el!" - kiabálta. Az utolsó mondat a verekedés előtt az volt, hogy beszéljen Shane-nel (Shane Scanlon, a szóvivője), majd hallatszik a tülekedés. 

 "A Guardiantól jött?" - kérdezte az újságírót. "Igen, és maga összetörte a szemüvegem, és földhöz vágott" - válaszolt Jacobs. "Tűnjön el innen!" - mondta megint a képviselőjelölt, mire az újságíró azt mondta, hogy hívja a rendőrséget. Ben Jacobs és a szemüvege:

Az eset nagy felzúdulást keltett az Egyesült Államokban és még inkább ráirányította a figyelmet a montanai választásokra. A nyugati államban csütörtökön választanak új képviselőt a washingtoni szövetségi törvényhozásba. Előző képviselőjük, Ryan Zinke ugyanis belügyminiszter lett a Trump-kormányban.

Az üzletember Greg Gianforte vetélytársa a demokrata párti Rob Quist zenész. A mostani pótválasztási viadalra több republikánus politikus, köztük Mike Pence alelnök utazott Montanába, hogy a párt jelöltjét segítse. Azt nem tudni, hogy a Greg Gianforte elleni vádemelés befolyásolja-e a választási eredményt, a választók 37 százaléka ugyanis már előzetesen leadta a szavazatát.

Paul Ryan republikánus házelnök csütörtökön délelőtt tartott sajtótájékoztatóján elítélte Gianforte magatartását. Azt mondta: a képviselőjelöltnek bocsánatot kellene kérnie, a bizalmat azonban nem vonta meg tőle.

Rovatok