Index Vakbarát Hírportál

Újabb letartóztatás Manchesterben: már kilencen őrizetben

2017. május 26., péntek 09:22 | aznap frissítve

A manchesteri rendőrség péntek este egy újabb sikeres elfogást jelentett be, írja a Reuters. Egy 44 éves férfit fogtak el a Rusholme zónában. Csakúgy, mint a többi 8 fogvatartott esetében, őt is a terrorellenes törvények megsértése miatt tartóztatták le.

Vele együtt 11 embert helyeztek őrizetbe, akik közül kettőt, egy nőt és egy fiatal fiút korábban elengedtek. A Guardian forrása szerint az őrizetbe vettek között van a robbantó Salman Abedi 3 unokatestvére is.

15 perccel a robbantás előtt a testvérével beszélt

A CNN értesülése szerint a támadás elkövetője, Salman Abedi 15 perccel a merénylet előtt beszélt a testvérével. A terrorista Líbiában élő testvérét a helyi erők elfogták, jelenleg is őrizetben van.

Egy líbiai televízió szóvivője szerint Abedi testvére azt állítja, nem tudott róla, hogy a férfi milyen támadást tervez elkövetni. A helyi erők a robbantás után egy nappal tartóztattaák le  Hásim al-Abedit, az ISIS terrorszervezethez való kötődés gyanújával. 

Felszámolták a hálózat nagy részét

Mark Rowley, a terrorelhárítás feje péntek délután azt nyilatkozta, a manchesteri terrortámadás mögötti hálózat nagy részét már letartóztatták, írja a Guardian. Hozzátette, még maradtak fontos szálak, ahol folytatják a nyomozást. Miközben a rendőrség felgöngyölíti az ügyet, Ariana Grande bejelentette: jótékonysági koncertet fog tartani Manchesterben a robbantás áldozatainak segítésére.

A rendőrség szóvivője elmondta, a hálózatban részt vevők ellen vádat fognak emelni, és "tárgyalások várhatóak". Lehetséges viszont, hogy a hálózat egyes elemei még szabadlábon vannak. Jelenleg 8 embert tartanak őrizetben, köztük egy tinédzsert is. A rendőrség szerint további letartóztatásokra kell számítani. 

Age range of those arrested in Manchester arena terror inquiry 16-38, police say. 16-year-old boy released without charge. pic.twitter.com/83XF0ArRYh

— Helen Pidd (@helenpidd) May 26, 2017

A rendőrség több mint 1300 eseménynél emelte meg a biztonsági készültség szintjét országszerte, de mindenkit arra buzdítanak, hogy menjen el a rendezvényekre, amire eredetileg készült.

Pénteken kora délutánra azonosították a hétfő éjjeli manchesteri robbantás mind a 22 áldozatát. Az AFP hírügynökség közzétette a nevüket, életkorukat, néhányuknál más információt is:

The full list of the victims of the #ManchesterBombing pic.twitter.com/OAi4JaJ4Ly

— AFP news agency (@AFP) May 26, 2017

Bosszúvágy?

Az AFP korábban arról is beszámolt, hogy a családja egyik barátja szerint bosszúvágy hajthatta Salman Abedit, a robbantás elkövetőjét, miután egy líbiai származású barátját ebben az angliai városban ölték meg 2016-ban. Salman Abedi maga is meghalt a 22 halálos áldozatot követelő és 59 embert megsebesítő támadásban, amit a Manchester Arena előcsarnokánál követtek el az Ariana Grande-koncert után.

A Sky News ezt a tavaly júliusi videófelvételt hozta nyilvánosságra Salmanról, amint a kukát tolja ki a ház elé tradicionális öltözetben.

Salman Abedi 2016 júliusában házuk előtt

Újabb letartóztatott

A Sky szerint az éjjel letartóztattak egy embert a robbantással kapcsolatban a manchesteri Moss Side-ban, és a St Helens nevű városban is átkutattak egy házat a rendőrök. A Guardian azt írja, Moss Side-ban azért tartottak razziát, mert egy szemtanú szerint a gyanúsított gyakran járt az utcai borbélyhoz. 

Összesen 10 embert vettek őrizetbe le, köztük két tindédzsert is.

Pénteken egy 34 éves nőt és egy 16 éves fiút végül elengedtek, ellenük nem emelnek vádat. Az őrizetbe vettek most 18 és 38 év között vannak.

Az őrizetbe vett férfi, Aimen Elwafi egy ingatlant adott ki a merénylőnek és testvérének a merénylet előtti időszakban, amiben többek szerint gyanús dolgokat műveltek - írja a Guardian. Az ingatlan tulajdonosának barátja szerint csak arra gyanakodtak, hogy a bérlő drogozik, de arra nem, hogy esetleg bombákat is gyárthatnak. Elwafi önként adta fel magát a rendőrségen, amikor rájött, hogy a bérlője volt a merénylő.   

Péntektől az ország történetében először fegyveres rendőrök fognak járőrözni a vonatokon országszerte.

A merénylet elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. Az elkövető apja, Ramadan Abedi, akit szerdán vettek őrizetbe Tripoliban, Líbia fővárosában, az 1990-es években aktív Líbiai Iszlám Harci Csoport (LIFG) tagja volt egy líbiai biztonsági vezető szerin - írja az MTI.

Megkéselték a barátját

A család barátja - aki nevének elhallgatását kérte - elmondta, hogy Salman Abedi egyik barátja azután halt meg, hogy brit fiatalok 2016 májusában Manchesterben megkéselték. "Az incidens feldühítette a Manchesterben élő fiatal líbiaiakat, főként Salmant, aki kijelentette: bosszút kíván állni" - mondta. "Igyekeztünk megnyugtatni a negyedben lakó fiatalokat, akik muzulmánként maguk is célpontnak érezték magukat, de úgy tűnik, Salman nem feledkezett meg az incidensről. Személyesen beszéltem vele, és igyekeztem meggyőzni arról, hogy közönséges bűncselekmény történt" - tette hozzá.

A brit média szerint Abdul Wahab Hafidahot, Abedi barátját fiatalok egy csoportja üldözőbe vette és megölte Manchesterben. Perük jelenleg is tart.

Apja Kadhafit akarta megdönteni

Abedi apja a líbiai titkosszolgálatok szóvivője szerint a Moammer Kadhafi líbiai vezető rendszerével szemben álló LIFG tagja volt. Ramadán Abedi Nagy-Britanniába menekült, majd 2011-ben visszatért Líbiába, hogy a Kadhafi ellen lázadók oldalán harcoljon. Kadhafi bukása és meggyilkolása után Abedi a tripoli rendőrségnél töltött be felelős posztot. A LIFG-nek - aminek megalapítását 1995-ben jelentették be -, egyetlen célja volt Kadhafi megdöntése. A biztonsági erők könyörtelen harcot indítottak a tagjai ellen, akik külföldre menekültek. A LIFG feltehetőn az al-Kaida terrorszervezettel is kapcsolatot tart, és több tagja csatlakozott az al-Kaidához.

A támadás előtt bocsánatot kért anyjától

A titkosszolgálat szerint Salman Abedi a támadás előtt néhány órával felhívta anyját, akitől azokkal a szavakkal búcsúzott: "Bocsáss meg". A manchesteri merénylet feltételezett elkövetőjének Líbiában élő anyját és három testvérét is kihallgatják.

Szalem szerint Abedi anyja a kihallgatáson elmondta, hogy fia négy nappal a pokolgépes támadás előtt hagyta el Líbiát és utazott az Egyesült Királyságba. A szóvivő közölte azt is, hogy Abedi a telefonbeszélgetésben búcsúzott el anyjától. A líbiai nyomozók a manchesteri robbantó testvérének, Hásim Abedinak a tanúvallomására hivatkozva abból indulnak ki, hogy Salman Abedi egyedül cselekedett.

Szerinte bátyja az interneten talált leírást pokolgépkészítéshez, hogy "dicsőséget szerezzen az Iszlám Államnak". Az ENSZ támogatását élvező, Tripoliban székelő líbiai nemzeti egységkormány elítélte a manchesteri robbantást és közölte, hogy együttműködik a brit hatóságokkal a merényletért felelős terrorista hálózat tagjainak azonosításában. A brit nyomozás ugyanis arra a feltételezésre alapul, hogy Salman Abedi nem egyedül cselekedett, hanem egy egész hálózat állhatott mögötte, és a pokolgépet sem ő állította össze, hanem valaki mástól kapta.

Helyreállt az információcsere

Rövid szüneteltetés után, csütörtök este helyreállt a teljes körű információcsere a brit és az amerikai titkosszolgálatok között, miután a brit hatóságok biztosítékokat kaptak Washingtontól arra, hogy az amerikai partnerszervezetek fellépnek a kiszivárogtatások ellen - közölte az MTI.

A Five Eyes (Öt Szem) hírszerzési szövetség az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland szakszolgálatainak tevékenységét hangolja össze. A manchesteri rendőrség csütörtökön jelezte, hogy leállította a hétfői robbantásos merénylet vizsgálata során összegyűjtött bizalmas információk megosztását az amerikai biztonsági szolgálatokkal, miután az elmúlt napokban rendre kiszivárogtak ezek az értesülések az amerikai sajtóhoz. A döntés közvetlen előzménye az volt, hogy a New York Times című amerikai napilaphoz eljutottak az öngyilkos merénylő által használt pokolgép egyes alkotóelemeiről készített rendőrségi fotók, amiket a brit szolgálatok megosztottak az amerikai biztonsági szervekkel, és a lap közölte is e képeket.

Kórházak készültségben

Csütörtök délután azt közölték, hogy öt gyerek és öt felnőtt továbbra is kritikus állapotban van, de más sérültekre is további műtétek várnak. Harmincketten továbbra is kórházban vannak. Csütörtökön huszonhét nagy angliai kórházat kértek meg arra, készüljenek úgy a hétvégére, hogy legyen mozgósítható személyzetük, amennyiben újabb terrortámadás történne.

Liam Gallagher segélykoncertet ad

Manchester egyik leghíresebb szülöttje, az Oasis együttes frontembere bejelentette, hogy jövő kedden, május 30-án koncertet ad a manchesteri O2 Ritz arénában, és az egész bevételt a robbantás áldozatainak hozzátartozói számára ajánlja fel. Gallaghernek októberben fog megjelenni az első szóló albuma, az As You Were. Egy csendes megemlékezésen így énekelték el az Oasis egyik ide illő dalát a város lakói:

Rovatok