Index Vakbarát Hírportál

Nehezebb lesz esemény utáni tablettát kapni Lengyelországban

2017. május 26., péntek 15:18

Csütörtök este a lengyel parlament alsóháza megszavazott egy törvényt, ami komolyan korlátozza az esemény utáni tablettához való hozzáférés lehetőségeit.

Lengyelországban, az elmúlt fél évben először teljes abortusztilalmat vezettek be, majd a tömeges tüntetések után visszatáncoltak a törvénytől. Az esemény utáni tabletta kiváltásának mostani korlátozása megint csak nagy visszatetszést váltott ki országszerte, írja a Politico

Az EllaOne és más típusú esemény utáni tabletták arra szolgálnak, hogy a lehetséges fogamzás után pár órával (egyes termékek akár az aktus utáni ötödik napig) megakadályozzák vagy megszüntessék a terhességet.

Az abortusztörvényt is bevezető konzervatív lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) szerint jót fog tenni a nőknek, hogy vizitet tesznek a nőgyógyásznál, mielőtt bevehetnék a tablettát. Az ellenzék tiltakozik: szerintük ez csak arra lesz jó, hogy azok, akik egyébként sem élnek jó körülmények között – például a vidéki nők – kevésbé férnek majd hozzá a terhességmegszakítási módszerekhez.

Ezeket a tablettákat azért árulják Európa-szerte sok helyen vény nélkül, mert teljesen veszélytelennek nyilvánították őket. Sőt, a receptkötelesség pont az Európai Gyógyszerügynökség ajánlására szűnt meg. Persze nem mindenhol. Például Magyarországon sincs szabadon hozzáférhető esemény utáni tabletta, a vényre kapható gyógyszert csak nőgyógyász szakorvos írhatja fel.

Rovatok