Index Vakbarát Hírportál

Elkezdték az utolsó moszuli városrész visszafoglalását

2017. május 27., szombat 13:49

Az iraki kormányerők megindították szombaton a támadást az Iszlám Állam kezén lévő utolsó moszuli városrész visszafoglalására, közölte szombaton az MTI szerint a dzsihadisták elleni harcok közös hadműveleti parancsnoksága. A támadásban a hadsereg, a rendőrség és a terrorellenes egységek kommandósai vesznek részt.

Az érintett terület jórészt az óvárosból és a Tigris nyugati partján fekvő három szomszédos kerületből áll. Az iraki légierő péntek este röpcédulákat dobott le itt, felszólítva a lakosságot, hogy távozzanak. Nagyjából 250 ezer emberről van szó, és a segélyszervezetek aggódnak a menekülők biztonsága miatt. Attól is tartanak, hogy a dzsihadisták élő pajzsként fogják használni a civileket, akiknek alig van vizük és élelmük, ráadásul nincs áramellátás és a kórházi szolgáltatások is korlátozottak.

Az amerikai légierő támogatását élvező iraki erők nyolc hónapja indították offenzívájukat Moszul visszafoglalására. A város felszabadítása a vártnál hosszabb ideig tart. Márciusban riportban számoltunk be arról, hogyan indult be az élet a felszabadított keleti negyedekben.

Rovatok