Index Vakbarát Hírportál

Válságstábbal készül Trump az orosz vizsgálatra

2017. május 27., szombat 00:02

Donald Trump a közel-keleti és európai útjával pár napra megszabadult attól a folyamatos nyomástól, ami alatt Amerikában tartotta a média és az ellenzék James Comey FBI-vezér menesztése óta, de az amerikai elnök és stábja már készül arra, hogy

ha Trump visszatér, akkor még az eddiginél is többet kell majd magyarázkodnia arról, hogy a kampány alatt együttműködtek-e Oroszországgal vagy sem.

Éppen ezért a Reuters értesülései szerint Trumpék egy amolyan orosz botrány-ügyi válságstábot hoznak majd létre politikai tanácsadókból, spin doctorokból és jogászokból, hogy megküzdjenek a Trump alig több mint 100 napos elnökségét is fenyegető botrányokkal. 

Mint ismert, az FBI és a kongresszus is vizsgálja, hogy Donald Trump kampánycsapata együttműködött-e Oroszországgal, illetve hogy Trump emberei voltak-e olyan kapcsolatban más államok kormányaival, amely veszélyeztetheti az amerikai nemzetbiztonságot. Pontosabban amióta Trump pár hete kirúgta az FBI és a nyomozás vezetőjét, James Comey-t, azóta nem az FBI, hanem egy külön erre kijelölt ügyész vizsgálja Trumpék ügyeit. 

Comey kirúgása óta Trump egy PR rémálomban élt, szinte minden nap kiderült valami új, borzasztó kellemetlen részlet arról, hogy korábban miket kért Comey-tól (azt, hogy állítsa le a nyomozást, ami akár az igazságszolgáltatás akadályozásával is felérhet, ami pedig bűncselekmény) onnantól, hogy hogyan kotyogott el szupertitkos információkat Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek. A Trump számára rossz hírek pedig azért szaporodtak el, mert Comey kirúgása óta 

az igazságszolgáltatás szerveitől és titkosszolgálatoktól dőlnek a szivárogtatott anyagok a médiának.

Az elnök csapata pedig arra számít, hogy ez még intenzívebb lesz a közeljövőben, ezért a válságstábjával arra gyúr, hogy hogyan lehet majd kimagyarázni az elnököt a botrányokból és valami másra terelni a közfigyelmet. Éppen ezért Trump például újabb tömeggyűléseket szervez majd magának és megpróbálja a közpolitikai programját előtérbe helyezni. 

A "war room"-ban ott lesz Jared Kushner, Trump veje és bizalmasa, valamint a széljobbos Breitbart News online újságtól érkezett Steve Bannon, és visszatér Trump közelébe korábbi kampányfőnöke, Corey Lewandowski is. 

Kushner amúgy maga is az FBI vizsgálatának tárgya, kérdés például, hogy milyen viszonyban volt Szergej Kiszliak orosz nagykövettel illetve egy orosz bank vezetőjével, Michael Flynn korábbi nemzetbiztonsági tanácsadóval (akit pont azért menesztettek, mert hazudott arról, hogy találkozott orosz diplomatákkal). Azt is vizsgálják, hogy Oroszország hozzáférhetett-e azokhoz az adatokhoz, amelyeket a Trump-kampány arra használt, hogy  legfontosabb államok szavazóit megcélozzák rájuk szabott politikai hirdetésekkel a kampány hajrájában. Ezt a projektet Kushner felügyelte, de az FBI vizsgálja hogy mindez segíthetett-e Oroszországnak például abban, hogy kamuhíreket terjesszen Hillary Clintonról. 

Az ilyen kamuhírek még az akkor éppen Clinton levelezését vizsgáló FBI-hoz és James Comeyhoz is eljutottak: a CNN azt írja, Comey tudta, bizonyos vádak, amelyeket ellenőrizniük kellett a nyomozás alatt, orosz forrásoktól származó hamis információk voltak. Comey viszont attól tartott, hogy ha kiderül, hogy ártana a vizsgálatnak és az egész igazságügyi minisztériumot, ha kitudódna, hogy az orosz dezinformációs kampány olyan sikeresen zajlik, hogy már egész FBI vizsgálatok indulnak ilyenek alapján. 

Rovatok