Index Vakbarát Hírportál

A támadás estéjén készített fotókat közöltek a manchesteri robbantóról

2017. május 28., vasárnap 00:00 | aznap frissítve

Újabb fotókat adott közre az angol rendőrség Salman Abediről, a hétfő éjjeli manchesteri terrortámadás elkövetőjéről - írja az Independent. A 22 halálos áldozatot követelő robbantást kivitelező, líbiai származású férfit a támadás estéjén rögzítette a manchesteri térfigyelőrendszer (CCTV).

A 22 éves Abedi a robbantás előtt pár órával készített képeken hátizsákot és baseballsapkát viselt. Valószínűleg ebben a hátizsákban vitte be magával az arénába a bombát az öngyilkos merénylő.  

A nyomozás legfrissebb adatai szerint Abedi egy belvárosi lakásban rakta össze a bombát, mielőtt az Ariana Grande-koncertre ment volna. A koncerten 21 ezer ember volt jelen, nagy részük gyerek vagy fiatal.

A támadással összefüggésben most 11 ember van őrizetben. A rendőrség azt állítja, részletesen feltérképezték Abedi tevékenységét május 18-tól kezdve, amikor is visszatért Angliába Líbiából, ahol dzsihádista kiképzésben vehetett részt.

Szombaton újabb két embert kaptak el, a két férfit a várostól északra vették őrizetbe, miután berobbantották az ajtót az épületben, ahol tartózkodtak. Egy kutatás miatt a manchesteri Moss Side városrész egy részét evakuálták.  

Vasárnap a brit belügyminiszter a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a merénylőt segítő csoport egyes tagjai még szabadlábon lehetnek, ezért a nyomozás továbbra is nagy erőkkel folyik. A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka, Mark Rowley szerint további őrizetbe vételek várhatók.

Ugyanakkor szombaton csökkentették a nagy-britanniai terrorkészültségi szintet a manchesteri robbantásos merénylet után elrendelt legmagasabb, kritikus szintről. Ez azt jelenti, hogy az elhárító szolgálatok már nem tartanak azonnali újabb merénylettől.

Rovatok