Index Vakbarát Hírportál

Gyanús pénzügyei miatt kihallgatták az izraeli belügyminisztert

2017. május 29., hétfő 11:58 | aznap frissítve

Arije Deri izraeli belügyminiszter és felesége az izraeli rendőrségen kezdte a hétfő reggelt, ahol gyanús pénzügyeik miatt kihallgatták őket. Ráadásul úgy, hogy ezzel egyidőben előállítottak másik 14 embert is kihallgatásra, köztük a ynet értesülése szerint egy ismert üzletembert és egy állami hivatal igazgatóját is.

A marokkói származású Deri ellen tavaly áprilisban kezdődtek a vizsgálatok, miután szabálytalanságokat találtak az adóbevallásában, írja az MTI. A nyomozók a Deri családon belüli pénzmozgásokat és a tulajdonukba került ingatlanok megvásárlásához szükséges pénzek eredetét vizsgálják.

A belügyminisztert a Szafszúfa nevű észak-izraeli faluban felépített villájának pénzügyi hátteréről, a felesége által vezetett alapítványok pénzmozgásairól, az adományok eredetéről és útjáról kérdezik, valamint arról, hogy közvetlenül az előtt, hogy Arije Deri visszatért a politikába, egy értékes jeruzsálemi ingatlant a testvére nevére íratott át, de gyanúsnak vélt németországi befektetéseikről is nyilatkozniuk kell.

Arije Derinek 1993-ban szintén korrupciós vádak miatt egyszer már le kellett mondania a belügyminiszteri posztról. Hosszas procedúra után 2000-ben hároméves börtönbüntetésre ítélték a 155 ezer dolláros megvesztegetési és csalási ügyben, 22 hónap után szabadult. Deri hét évig nem vehetett részt a közügyekben, 2012-ben tért vissza a a Sasz nevű, keleti ultraortodoxokat tömörítő párt élére.

2015 tavaszán Benjámin Netanjahu kormányfő a kormányalakításkor rá akarta bízni a belügyi tárcát, de civilszervezetek tiltakozása miatt végül a gazdasági tárcát kapta meg, amiről elvi okokból még azon év novemberében lemondott. Deri ezután megkapta az ország periféiáján lévő terülek ügyeit intéző minisztériumot. Tavaly januárban, amikor Szilván Salom lemondott a belügyminiszteri posztról a molesztálási botrány miatt, az izraeli kormány újra belügyminiszternek választotta Derit úgy, hogy ehhez az államügyész az áldását adta.

Rovatok