Index Vakbarát Hírportál

Halálra köveztek egy házasságtörő férfit Szomáliában

2017. május 29., hétfő 15:25

Szomáliai szélsőségesek halálra köveztek egy férfit, akit egy saría bíróság házasságtörésért elítélt, írja a BBC nyomán az MTI.

A 44 éves Dajov Mohamed Hasszant nyakig földbe ásták, majd az al-Shabaab iszlamista katonai csoport tagjai halálra kövezték. A kivégzést több százan nézték végig.

Hasszant a saría, az iszlám jog alapján azért ítélték el, mert bár házas volt, mégis viszonyt folytatott egy elvált asszonnyal. A nőnek, akit teherbe is ejtett, azt hazudta, hogy az iszlám törvények szerint feleségül vette. A férfinak a szeretőjén kívül két felesége volt.

Időről időre előfordul, hogy Szomália iszlámisták által ellenőrzött területein kő általi halálra ítélnek embereket. 2014-ben egy kamasz fiút köveztek halálra, mert megerőszakolt egy nőt. 2008-ban egy házasságszédelgés (házasság és szerelem ígéretével elkövetett csalás) vádjával elítélt fiatal lányt öltek meg hasonló módon.

Az al-Shabaab milícia a szomáliai kormány megbuktatásáért küzd. Ha átvennék a hatalmat, akkor országszerte bevezetnék az iszlám történykezést. A csoport az Afrikai Unió csapatainak beavatkozása után kiszorult a városokból, de vidéken máig jelentős hátországa maradt.

Rovatok