Index Vakbarát Hírportál

Orosz gépek lázadókat és az ISIS-t bombázták Szíriában

2017. május 31., szerda 17:42 | aznap frissítve

Egy szíriai lázadócsoportra hivatkozva az MTI azt írja, hogy orosz harci repülőgépek bombázása állította meg előrenyomulásukat az ország délkeleti sivatagos területén, amikor a damaszkuszi rezsimmel szövetséges síita milíciák állásait támadták.

Az MTI által nyugatbarátnak illetve az Egyesült Államok által támogatottnak nevezett Szabad Szíriai Hadsereg kötelékébe tartozó Kelet Oroszlánjai nevű felkelőcsoport szerint hat repülőgép támadott és mért légicsapást a fegyvereseikre. Ők a Damaszkuszt Bagdaddal összekötő útvonal mentén fekvő, ritkán lakott Szabaa Bijár közelében lévő Zaza ellenőrzőpontot támadták. Ez utóbbit Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségesei, az Irán támogatását élvező síita fegyveres csoportok ellenőrzik.

Hogy oroszok, azt arra alapozták az MTI szerint, hogy alakzatban repültek és a szíriai hadsereg gépeinél magasabbról bombáztak. A felkelők állítása szerint a légi támadásra akkor került sor, amikor feltörték a Zaza ellenőrzőpontot védő síita milíciák külső védvonalait.

Közben az ISIS-t is bombázták?

A CNN értesülése szerint az orosz haditengerészet rakétái szerdán a szíriai Palmüra közelében robbantak fel. Állítólag olyan ISIS támaszpontokat célzott a támadás, amikben nehézfegyvereket tároltak, és ahol militáns csapatok állomásoztak.

A minisztérium közleménye szerint négy Kalibr rakétával támadtak, az Iszlám Állam támaszpontját célozták. A rakétákat a Földközi-tenger keleti részéről indították Palmüra felé.

Корабли #ВМФ России осуществили пуски четырех крылатых ракет «Калибр» по объектам террористов ИГИЛ в районе Пальмиры pic.twitter.com/93ui5jDMUB

— Минобороны России (@mod_russia) May 31, 2017

Rovatok