Index Vakbarát Hírportál

Aki amerikai vízumot akar, azt is be kell vallania, mit csinált a Facebookon

2017. június 1., csütörtök 09:07 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok egyes új vízumkérő lapjai nagyon részletes adatokat kérnek a nem megbízhatónak minősített beutazni akaróktól. Az igénylőknek arról is be kell számolniuk, hogy az elmúlt öt évben mit néztek az interneten.

Az új vízumkérő lapokat az olyan bevándorlóktól kérik, akik esetében felmerülhet a terrorizmussal való kapcsolat vagy más nemzetbiztonsági kockázat. Ez az USA-ba vízumkérelemmel fordulók kb. 0,5 százalékát, 65 ezer embert érinthet.  

Az amerikai külügyminisztérium szerdán jelentette be, hogy a világ valamennyi országára érvényes új vízumkérő lapokat vezetnek be. Ezek kitöltése után nagyon szigorú ellenőrzésnek vetik alá a beutazni kívánókat. A külügyminisztérium nemzetbiztonsági okokkal indokolta a szigorítást.

Az új űrlapokon a vízumot kérőknek:

Az új szabályozást a Fehér Ház Menedzsment és Költségvetési Irodája (OMB) május 23-án hagyta jóvá és június elsején lépett életbe.

Fontos tudni, hogy a magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, nekik csak egy elektronikus beutazási engedélyt (ESTA) kell kérniük. Az ESTA is azt a célt szolgálja, hogy a Belbiztonsági Minisztérium minden vízummentes beutazót átvilágíthasson, mielőtt még elhagynák saját országukat. A kérelmező itt is kap olyan kérdést, hogy milyen közösségi oldalakon aktív, de ennek kitöltése nem kötelező. A jóváhagyott beutazási engedély sem garancia azonban az országba történő beléptetéshez. Akinek elutasítják a beutazási engedély iránti kérelmét, annak B-1 látogató vízumot vagy B-2 turista vízumot kell kérelmeznie. Aki például már volt Szíriában vagy Irakban, biztosabbra mehet, ha vízumot kér.  

Donald Trump már választási kampányában megígérte, hogy szigorítják a beutazást és a határellenőrzést. Trump kilátásba helyezte az amerikai-mexikói határon a fal megépítését, és két elnöki rendeletben akarta korlátozni átmenetileg a beutazást bizonyos országokból, de ezeket a bíróság felfüggesztette.  

Rovatok