Index Vakbarát Hírportál

Merkel leállítja az elutasított afgán menedékkérők hazatoloncolását

2017. június 1., csütörtök 21:39

A kabuli robbantásos merénylet miatt fontos bejelentést tett Angela Merkel csütörtökön: Németország felfüggeszti az elutasított afgán menedékkérők hazatoloncolását. A bejelentés Berlinben történt, a kancellár tartományi kormányfőkkel folytatott egyeztetése után, írja az MTI.

Németország csak átmenetileg állítja le a hazatoloncolásokat, és bevárja, hogy a külügyminisztérium frissítse elemzését Afganisztán biztonsági helyzetéről. Ez várhatóan júliusig elkészül, addig csak bűncselekményért elítélt, illetve közveszélyesként számon tartott elutasított menedékkérőket lehet visszatoloncolni.

Ahogy korábban írtuk, tartálykocsiba rejtett pokolgép robbant fel szerdán a kabuli német követségnél, ahol legalább 90 ember meghalt, és több százan megsérültek. A tartálykocsiban mintegy 1500 kilogramm robbanóanyagot helyeztek el, ez volt volt az utóbbi időszak egyik legtöbb halálos áldozatot követelő terrorcselekménye Afganisztánban.

Angela Merkel a csütörtöki bejelentésekor kiemelte: a hazatoloncolások felfüggesztése ellenére az önkéntes hazatérést ösztönző programokat változatlanul folytatják tovább.

Rovatok