Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Hazafias orosz hekkerek is nekimehettek az USA-nak

2017. június 1., csütörtök 18:33

Akár orosz hekkerek is lehettek, megpróbálták befolyásolni az amerikai elnökválasztást – ismerte el sajátosan Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök a szentpétervári gazdasági fórumon beszélt külföldi újságírókkal.

„Természetesen számít, hogy milyenek az államközi kapcsolatok. A hekkerek szabadok, mint a művészek: ha jó kedvük van, akkor reggel felkelnek és festenek egy szép képet. Így vannak a hekkerek is: felébrednek, olvassák a hírekben, hogy valami történt az államközi kapcsolatokban, és ha hazafias érzelműek, akkor a maguk módján cselekednek, úgy, ahogy helyesnek tartják azokkal szemben, aki rosszakat mond Oroszországról. Ez elvileg lehetséges – idézte Putyint a Ria Novosztyi. 

Az elnök azonban tagadta, hogy az orosz államnak ebben valaha szerepe lett volna. Azt is vitatta, hogy a hekkertámadások bármelyik országban érdemben befolyásolhatják a választásokat. 

Az elnök szokatlan nyíltsággal beszélt a Kuril-szigetek déli végéről, amelyeket Japán szerint jogtalanul bitorol Oroszország 1945 óta.

Putyin szerint ha a vitatott szigetek Japánhoz tartoznának, akkor ott biztosan amerikai katonai bázis lenne – korábban lényegében hasonlókat mondott a Krím elfoglalásának indoklásaként. Szerinte Oroszország csak reagál az amerikai lépésekre, például a rakétavédelmi rendszerek telepítésének amerikai terveire.

Szerinte az egypólusú világ haszonélvezői azok, akik oroszellenes hangulatot gerjesztenek a világban, mert rossz néven veszik, hogy a világ többpólusúvá vált.

Rovatok