Index Vakbarát Hírportál

Trump fél évig biztosan nem költözteti el Tel-Avivból a nagykövetséget

2017. június 1., csütörtök 19:39

Donald Trump egyelőre hat hónapra biztosan elhalasztja az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének áthelyezését Tel-Avivból Jeruzsálembe. A Fehér Ház közleménye szerint az elnök ezzel a legnagyobb esélyt akarja megadni a sikeres palesztin-izraeli béketárgyalásokhoz. „A kérdés nem az, hogy áthelyezik-e a nagykövetséget, hanem az, hogy ez mikor történik meg" –írták.

Donald Trump a tavalyi elnökválasztási kampányában többször is hangoztatta, hogy az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe költöztetik. Ezzel a vonatkozó nemzetközi egyezményekkel és az elmúlt évtizedek amerikai politikájával ellentétesen lényegében elismerte volna Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Viszont izraeli útján nem beszélt erről a múlt héten. Hazaérve azt mondta, hogy szerinte elérhető közelségbe került a palesztin-izraeli békemegállapodás.

A csütörtöki döntés bejelentése után Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök úgy reagált, hogy bár csalódott, hogy az amerikai nagykövetséget most még nem helyezik át, méltányolja Trump elnök baráti gesztusát és elkötelezettségét, hogy a jövőben át akarja költöztetni a diplomáciai képviseletet Jeruzsálembe.

A Palesztin Hatóság pozitívan ítélte meg az amerikai elnök döntését. Nabíl Abu Rudein palesztin elnöki szóvivő szerint Trump olyan döntést hozott, amely erősíti a béke esélyét.

Izrael ahhoz ragaszkodik, hogy az egységes és oszthatatlan Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként kell elismerni, a palesztinok viszont abból nem engednek, hogy Kelet-Jeruzsálem a majdani palesztin állam központja legyen. A város többségében arabok lakta keleti részét 1967-ben, az úgynevezett hatnapos háború során foglalta el Izrael, de annektálását a nemzetközi közösség nem ismeri el. A legtöbb ország izraeli nagykövetsége Tel-Avivban található, írja az MTI.

Rovatok